SİYASET

Çavuşoğlu: Büyük oyunu bozduk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı ve gündemdeki konuları Anadolu Ajansı Editör Masası'nda değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son durumu ve atılacak adımları Anadolu Ajansı Editör Masası'nda değerlendiriyor.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle: 

"BÜYÜK OYUNU BOZDUK"

"Türkiye 5 gün içinde dünyanın en büyük iki gücüyle masada bir anlaşmaya varmıştır. Bu mutabakat bizim ulusal güvenliğimiz bakımından çok önemlidir ve diplomasi başarısı olarak tarihe geçmiştir. Tüm çabalarımızı küçümsemeye çalışanlar, bizi Rusya ile ABD arasına sıkışıp kaldığını söylüyordu. İkinci özelliği ise, biz teröre karşı bir harekat başlattık. Tepkiler olmuştu ama bu süreçte hepsinden daha fazla tepkiler oldu. Biz buna cevabımızı verdik. Büyük bir oyunu bozduğumuz için bu tepkiler şiddetli geldi. Buna en fazla İsrail, Fransa gibi ülkeler bozuldu.

Barış Pınarı Harekatımızın meşruiyeti hem ABD hem Rusya tarafından kabul edilmiştir. Bizim endişemiz meşruysa başlattığımız harekat da meşrudur. Bu anlaşma ile dünyanın iki gücü bizim harekatımızın meşruiyetini kabul etmiştir. Hem ABD ile hem Rusya ile mutabakatta Tel Abyad ve Resulayn bölgesindeki harekatın meşruiyeti kabul edilmiştir.

"YPG 30 KM ALTINA İNECEK"

Her şeyden önce Tel Abyad ve Resulayn bizim kontrol edeceğimiz bölge. TSK'nın bulunacağı alandır. Herhangi bir terörist unsur karşımıza çıkarsa onları etkisiz hale getiririz. Dünkü mutabakata göre, Fırat Nehri'nden Resulayn'ın doğusu olan Irak sınırına kadar olan bölge Güvenli Bölge olacak. Kobani dahil YPG'li teröristler Rusya ve rejim tarafından 30 kilometrenin altına gönderilecek. Fırat'tan Irak sınırına kadar 30 kilometre altına tüm YPG'liler indirilecek, Kamışlı dahil.

"SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ"

Münbiç ve Tel Rifat bölgeleri var. Rusya ile vardığımız mutabakata göre Münbiç ve Tel Rifat'tan tüm YPG'liler çıkarılacak. Bu Sayın Putin'in sözüdür. Biz bu Güvenli Bölgeyi oluşturacağız derken, bölgeyi teröristlerden temizlemek, Suriye'nin sınır bütünlüğünü güçlendirmek. Dönmek isteyen tüm Suriyelilerin geri dönüşlerini önemli bir adım atılmış oluyor. Bizim bulunduğumuz bölgelerde yönetim oluşturulacak. Rusya ve sınır muhafızlar da var. Yerel yönetimler oluşacak. Önemli olan burada terör yapılarının ortadan kalkması. "

Yorumlar
Günün Manşetleri