SİYASET

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun rant oyunu!

CHP'li İİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dürüst belediyecilik söyleminin arkasına gizlenerek oynadığı rant oyunu CİMER'e yapılan başvuru ile ortaya çıktı.

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye şirketleri bir bir rant yuvasına dönüştürmeye başladı. CİMER'e yapılan bir başvuruda Şile'nin Karakiraz köyü Kömürcüoda mevkinde bulunan İSTAÇ'a ait katı atık düzenli depolama alanında 4.000 ton/gün kapasiteli Biyometanizasyon Tesisi ve 20 MW kurulu gücünde elektrik ve ısı enerjisi üretim tesisi için ihaleye çıkılmadan ve ÇED süreci tamamlanmadan Vega Hereko Enerji Üretim San ve Tic. A.Ş adlı şirkete inşaat izni verildiği belirtildi. Ancak izin öncesi Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği'ne göre "ÇED olumlu" kararı alındı, ne de ihaleye çıkıldı.

YÜZDE 8 PAY ALDI

Belediyenin şirkete ayrıcalık tanıyan kararının arkasında ise Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) yattığı öğrenildi. Hükümetin yerli ve milli enerji üretimini teşvik etmek için devreye aldığı YEKDEM'den yararlanabilmek için şirketlerin tesislerini 31 Aralık'a kadar devreye almaları gerekiyor. Bu nedenle belediye de hukuksuzluğa göz yumdu. Belediye, şirketin alacağı YEKDEM desteğinin yalnızca yüzde 8'ine razı olduğu belirtildi. Ancak ihale düzenlenseydi bu pay yüzde 30'a kadar çıkabilirdi. Şirket 10 yıl boyunca her yıl devletten 28 milyon dolar alacak. Bunun 2.5 milyon doları belediyeye kalacak. İncak ihale düzenlenseydi 5 milyon dolar daha girecekti. Yani İstanbullu 10 yıl boyunca kendi cebine kalacak 50 milyon doları, yaklaşık 380 milyon lirayı şirketin kasasına bıraktı... (sabah)

Yorumlar 4 Yorum
Günün Manşetleri