SİYASET

Cumhur İttifakı'ndan 'kiralık vekil' düzenini bitirecek çalışma! İki farklı yöntem masada

AK Parti ve MHP kurmayları, muhalefet partilerinin milli iradeyi hiçe sayarak yaptıkları vekil transferlerini engellemek maksadıyla meclise getirilecek olan düzenleme için çalışmalara başladı.

CHP'den İYİ Parti'ye kiralanan 15 milletvekil ile başlayan 'kiralık vekil' düzeni, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Deva ve Gelecek Partisi'ne vekil transfer edebileceklerini söylemesiyle birlikte tekrar alevlendi.

AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, milli iradeyi hiçe sayan bu uygulamanın ortadan kaldırılması için olları sıvadı.

Öncelikle her partinin kendi karargahında çalışmaya başladığı değişikliklerin ilki vekil transferlerini frenleyecek mekanizmanın kurulması olacak.

ÖNCEKİ DÖNEMLERDE YAPILAN UYGULAMALAR İNCELENDİ

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın kulislerden aktardığına göre MHP bu konuda dünya parlamentoları ile Türkiye’nin geçmiş dönemlerdeki uygulamalarını masaya yatırdı.

İKİ FARKLI ALTERNATİF ÜZERİNDE DURULUYOR

Bunlardan ilki istifa eden milletvekilinin bir yıl süre ile bağımsız olarak bekletilmesi. İkincisi ise seçime bir yıl kala bir siyasi partiden başka bir siyasi partiye transfer olunamaması. 

Böylece öngörülen süreler içinde siyasi ahlaka aykırı kişisel veya partisel pazarlıklara girilmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Yorumlar 6 Yorum
Günün Manşetleri