SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afganistan'ı ihmal etmenin telafisi mümkün olmayacaktır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı'nda Afganistan'la ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya'ın Kalbi İstanbul Süreci'nin 8 yıl önce büyük umutlarla başlatıldığını hatırlatarak, “Aradan geçen 8 yılın muhasebesini yaptığımızda İstanbul süreci ile bölgemiz için ne kadar kritik bir adım attığımızı çok daha iyi görüyoruz. Son yıllarda yaşadığımız pek çok hadise bize şu hakikati göstermiştir. Birlikten rahmet, ayrılıktan azap doğar. Bölgesel sorunların üstesinden ancak bölgesel sahiplenme ile gelinebilir. Ne kadar çetrefilli olursa olsun dayanışma ve güç birliği olduğu sürece aşılamayacak engel yoktur. " dedi.

"AFGANİSTAN'I İHMAL ETMENİN TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAKTIR"

Afganistan'ın hassas bir dönemden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, “Uluslararası toplum olarak Afganistan'da 18 yıldır yaptığımız maddi ve manevi yardımları arttırmamız gerekiyor. İnşa etmek zor, yıkmak kolaydır. Uzun ve meşakkatli çabalar sonucunda elde edilen başarılar şayet dikkatli olunmaz ise kısa sürede yerini büyük bir hezimete bırakır. Bu durum Afganistan gibi kırılgan ülkeler için çok daha geçerlidir. Son yıllarda elde edilen kimi kazanımlara odaklanarak Afganistan'ı ihmal etmek telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracaktır. Bunun için hepimizin Afganistan'ın barış huzur ve istikrarını önemseyen tüm ülkelerin çabalarını arttırması önem arz ediyor. Rehavete kapılmadan içinde bulunduğu bu kritik dönemde Afganistan'ı desteklemeyi sürdürmeliyiz. Ancak bu şekilde terör örgütlerinin Afganistan'da palazlanmak için müsait ortam bulması engellenecektir” şeklinde konuştu.

"DEAŞ VİRÜSÜNÜN AFGANİSTAN'DA ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR"

Erdoğan, Afganistan'daki DEAŞ varlığına da dikkat çekerek, “DEAŞ ile göğüs göğüse tartışan bir ülke olarak örgütün Afganistan'da yeniden zemin kazanmaya başlamasını üzüntü ile takip ediyoruz. Afgan güvenlik güçlerinin DEAŞ mücadelesinde kararlılıkları ve son haftalarda elde ettikleri başarılar memnuniyet vericidir. DEAŞ virüsünün Afganistan'a bulaşmasının önüne geçilmelidir. Bu terör örgütü Suriye ve Irak'ta işlediği vahşi cinayetlerle en büyük zararı İslam dünyasına vermiştir. Bu örgüt eliyle coğrafyamız adeta kan gölüne çevrilmiştir. DEAŞ ile mücadelede Afgan makamlarının yanında bölgedeki aktörlere önemli görevler düşüyor. 304 vatandaşını DEAŞ terör kurban vermiş bir ülke olarak bu örgütün Afganistan'dan kazınıp atılması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Aynı hassasiyetin buradaki tüm dostlarımızca sergileneceğine inanıyorum” dedi.

Yorumlar
Günün Manşetleri