SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir'den müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'de mevkidaşı Abdulmecid Tebbun ile ortak basın açıklaması düzenledi. İki Lider Libya, vize ve göç konusunda önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başlıkları:

Afrika'daki en büyük ikinci ortağımız Cezayir ile ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı aramızda değerlendirdik.

Bölgesel konuları da toplantıda ele aldık. Bölgemizin içinden geçtiği bu dönemde Cezayir istikrar ve barış unsuru olmaya devam ediyor. Ancak Libya'daki gelişmeler Cezayir'i de doğrudan etkiliyor. Göç yükü ve güvenlik noktasında Cezayir'in karşılaştığı sıkıntıların farkındayız.

VİZE KOLAYLIĞI

Afrika'daki en büyük ikinci ortağımız Cezayir ile ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı aramızda değerlendirdik. İş adamlarımızın karşılıklı yatırımlarının ve iş yapmalarının önündeki engelleri kaldırma konusunda irademizi ortaya koyduk. Aramızdaki ilişkileri Cezayir'i pazar veya Türkiye'yi pazar olarak görmek değil kazan-kazan esasına yönelik bu adımları atıyoruz. Bu nedenle Türk ve Cezayirli iş adamlarını yeni ortaklıklar kurmaları ve yeni istihdam kurma konusunda teşvik ediyoruz. Cezayir genelinde yeni vize merkezleri açarak, Cezayirli kardeşlerimizin Türkiye'ye ziyaretlerini kolaylaştırıyoruz. 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyükler için vizeyi kaldırdık. Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçları için savunma sanayinde işbirliği kararı aldık. Parlamentolarımız arasında karşılıklı ziyaretlerin sıklaştırılmasının faydalı olacağını değerlendiriyoruz.

"LİBYALI KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Biz krizin başından beri Libya'da askeri çözümlerle sonuç alınmayacağını savunuyoruz. Libya'da ateşkesin tesisi ve diyalog için bölge ülkeleri ve uluslararası aktörlerle yoğun temaslarda bulunuyoruz. Bu çerçevede müşterek olarak atabileceğimiz adımlar üzerinde durduk. Cezayir'in Berlin sürecine dahil olmasından memnuniyet duyuyoruz. Libya'da istikrarın sağlanması yönünde Cezayir'in yapıcı katkıları olacağı şüphesizdir. Biz de Libya'da akan kanın durması için çabamızı sürdüreceğiz.

Libya'nın terör örgütleri ve savaş baronlarının oyun sahası haline gelmesine izin verilmemelidir. Özellikle saldırgan tarafı ödüllendiren, barıştan yana olanları cezalandıran yaklaşım Libya'nın felaketi olacaktır. Türkiye olarak elimizdeki imkanlarla Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Yorumlar
Günün Manşetleri