SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Conte'den Libya çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Libya'daki ateşkes süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin'le ateşkes hakkında açıklama yaptık. Ateşkes yürürlüğe girmiş oldu. Heyetlerimiz ilgili tüm tarafların katılımıyla bugün Moskova'da görüşmelerine devam ediyor. Yakın zamanda bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum. İtalya'nın bu kulvarda gösterdiği çabaları takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin sahada sükunetin tesisi, terör tehdidinin bertaraf edilmesi hakkındaki çalışmalarımızla ilgili sayın Conte'yi bilgilendirdim. İdlib'deki ateşkesin önemine dikkat çektim. İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladım. Görüşmelerimizde Türkiye-AB ilişkilerini de ele aldık. AB'den beklentilerimizi ayrıntılı bir şekilde izah ettim." açıklamasında bulundu.

Giuseppe Conte'nin konuşmasının satır başlıkları:

"Konferans sayesinde gerginlik yerini siyasal sürece bırakacak. İtalya'nın pozisyonu her zaman son derece net. Bize kredibilite ve inancıdırılık da sağlıyor. Biz bütün Libyalılara çağrıda bulunmak istiyoruz. Her kararlarında, hareketlerinde geleceklerini kararlaştırıyor durumdalar. Hangi geleceğe yöneldikleri, müreffeh olmak istiyorlarsa tam anlamıyla demokratik bir yaşama açılmak istiyorlarsa İtalya nezdinde değerli bir müttefik bulacaklar. Berlin Konferansı'nın içerisinde bizler, özellikle Türkiye bu çözümün bir parçası durumda varoluyoruz."

SORU - CEVAP

İtalyan Radyo Televizyonu: Şu sıralarda Sarrac-Hafter görüşmeleri Moskova'da devam ediyor. Uzlaşma yakalanmaya çalışılıyor. Teyid edilmesi gereken ateşkes var. Türkiye ve Rusya ile BM'nin buna büyük desteği var. Libya'da mavi kasklılar, bereliler barış gücü olur mu sizce? Berlin Konferansı acaba masayla ilişkili olarak herkese gerekli davetler gönderildi mi?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Moskova'daki görüşmeler devam ediyor. Zannediyorum ki akşam saatlerinde bu görüşmeler herhalde nihayete erecektir. Olumlu istikamette devam ettiğini az önce arkadaşlarımdan bilgi aldım. Libya'da yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse BM'nin görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin güçlü bir şekilde devamı bakımından gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır. Berlin'de ateşkes sürecini çok daha güçlü hale getirmek için biraraya geleceğiz. Temennim odur ki, bu süreçte de özellikle Libya'daki son gelişmeler son bulur ve noktayı orada koymak suretiyle de barışın Libya'da hakim olmasına yardımcı olur."

Yorumlar
Günün Manşetleri