SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya planı ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılması için ciddi adımlar atıyor. Sultanahmet Cami gibi bir formül düşünen Erdoğan'ın aklında, hem turistlerin ziyaret edebileceği hem de ibadet edilebilecek olması gibi bir plan var.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin yazısına göre: Daha önce kurmaylarına "Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin" şeklinde talimat verildiği bilinen Erdoğan'ın talimatı sonrası çalışmaların kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Ayasofya konusu çok önemli olduğu için süreci takip etmeye çalışıyorum. Henüz bir süreç başlamış değil. Ancak edindiğim izlenim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusunda ciddi olduğu yönünde.

Bugünden yarına bir karar beklenmiyor. Ancak çok uzun olmayan bir süre zarfında bu kararın netleşeceği söyleniyor. Bu aşamada bir tarih verebilecek bir bilgiye sahip değilim. Ancak Erdoğan’ın Ayasofya konusunu ciddi olarak düşündüğü ve çok uzun olmayan bir süre sonunda cami olarak ibadete açılmasının mümkün olduğu söyleniyor.

Ayasofya’da zaten ezan okunuyor. Bu uygulamayı da Erdoğan başlatmıştı. Tek eksik, İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması.

29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin yıldönümünde Ayasofya’da Fetih Suresi’nin okunması milli heyecana yol açmıştı. İktidar-muhalefet ayrımı yapılmadan, vatandaşlarımız Ayasofya’da Kuran-ı Kerim okunmasını desteklemişti.

KARARNAME İPTALİ YETERLİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Arkadaşlarımız hukuki boyutuyla ilgili bir çalışma yapıp getirsinler” talimatı üzerine hukuki bir çalışma başlatıldı. 24 Kasım 1934 tarihinde çıkarılan kararnameyle müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın ibadethane olarak tekrar açılması için bu kararnamenin iptal edilmesinin yeterli olup olmadığı araştırılıyor.

Yorumlar 5 Yorum
Günün Manşetleri