SİYASET

Deniz Baykal kanun teklifine evet dedi aynı gece kasedi çıktı! İşte o dönem yaşananlar

Askerlerin de sivil mahkemede yargılanmalarının yolunu açan yasaya açık olarak destek veren ve "Bu partimizin resmi, kurumsal ve uzun zamandır var olan tavrıdır" diyen dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kasedinin, kanun teklifinin Meclis'ten geçtiği gece yayınlandığı ortaya çıkmıştı. Sabah Gazetesi'nden Kenan Kıran söz konusu olayın kronolojisini bugünkü köşesine taşıdı... İşte tüm detaylar...

Deniz Baykal, 23 Haziran 2009 tarihinde 12 Eylül darbesinin ardından Anayasa'ya konulan geçici 15. maddenin değiştirilmesini istedi, 24 Haziran 2009 tarihinde ise "İktidarın darbeyle hesaplaşmak gibi bir niyeti varsa ve önünde hangi engel bulunuyorsa, o engelin aşılması için yardımcı olacağımızı söylüyorum. Bu partimizin resmi, kurumsal ve uzun zamandır var olan tavrıdır" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ VE CHP YASANIN ÇIKMASI İÇİN UZLAŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde Deniz Baykal'ın teklifine destek verdi, AK Parti ve CHP'nin grup başkanvekilleri buluştu. CHP, darbecilerin yargılanması için somut bir adım atarak, AK Parti'ye Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması teklifini götürdü. AK Parti ve CHP uzlaşmaya vardı.

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ UZLAŞMA OLDUĞU İÇİN ÖNERGE HAKKINDA KONUŞMADI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na önerge verildi. Önergede; şöyle denildi: "4 Aralık 2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 3. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

(2) Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanunu'nda veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlenmesi durumunda soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adli yargı mahkemeleri tarafından yapılır."

Komisyon Başkanı; salt çoğunluk sağlandığı gerekçesiyle önerge yeni madde olarak işleme aldı. Madde hakkında siyasi parti temsilcileri konuşma yapmadı ve madde oybirliğiyle kabul edildi. 26 Haziran 2009 saat: 00.50'de; Türk Ceza Kanunu'nda darbeci askerlerin de sivil mahkemede yargılanması yolunu açan madde oybirliğiyle Meclis'ten geçti. 

DENİZ BAYKAL TEHDİT Mİ EDİLDİ?

23 Haziran 2009 tarihinde; "Anayasanın 15. maddesi var. Değiştirme ihtiyacındaysan, getirirsin, değiştiririz. Askeri darbeyle ilgili hukuki takibat, bir hesaplaşma, Türkiye'yi bir askeri darbe arayışına sürükleyen ortamı tasfiye etme arayışı içindeysen, getir onun da gereğini yapalım" ifadelerini kullanan Deniz Baykal, 5 gün sonra görüşünü değiştirdi ve 28 Haziran 2009 tarihinde "Parlamentoda gece yarısı darbesi" yapıldığını iddia etti.