SİYASET

Dışişleri'nden Astana Zirvesine ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telekonferans yöntemiyle katıldığı Astana Süreci 7. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rus mevkidaşı Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Suriye bağlamında koronavirüs salgınıyla mücadeleyi görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telekonferans yöntemiyle katıldığı Astana Süreci 7. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile Suriye bağlamında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleyi görüştü.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, Suriye bağlamında COVID-19 salgınıyla mücadele, İdlip ve Fırat’ın doğusu başta olmak üzere arazideki gelişmeler, siyasi süreç, insani durum ve sığınmacıların geri dönüşü konularının ele alındığı ifade edildi. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine dair bağlılık vurgulandı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu COVID-19’un Suriye'de yayılmasının önlenmesine atfettiğimiz önemin ve bu amaca yönelik uluslararası çabaların eşgüdüm içinde artırılması gerekliliğinin altını çizmiştir. Bu çerçevede, Suriye’ye Türkiye üzerinden yürütülen insani yardım faaliyetlerinin kesintisiz şekilde sürdürülmesi ihtiyacına dikkat çekmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Tarafların, 5 Mart 2020 tarihli İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Muhtıraya Ek Protokol sayesinde bölgede gerginliğin azaltılmasından duydukları memnuniyeti ifade ettikleri belirtildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Ek Protokol’le tesis edilen ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin önemini vurguladığı; bu çerçevede atılan adımlar hakkında bilgi verdiği ve kalıcı ateşkesin siyasi sürecin ilerletilmesi bakımından da temel bir gereklilik olduğunun altını çizdiği vurgulandı.

Yorumlar
Günün Manşetleri