SİYASET

Doğu Türkistan'daki Çin zulmü için ayaklanma

İstanbul Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne sessiz kalmadı. İHH İnsani Yardım vakfının organize ettiği Doğu Türkistan yürüyüşüne on binlerce insan katıldı.

Doğu Türkistan'da Çin zulmü hız kesmeden devam ediyor. Dünyanın sessiz kaldığı zulümlere Türkiye'den başka ses çıkaran ülke yok gibi. İstanbul'da on binlerce insan sorumluluk hissiyatıyla sokağa çıkarak Doğu Türkistan'da zulme uğrayan kardeşleri için düzenlenen eyleme katıldı. Namaz kılmanın, oruç tutmanın ve kendi dininin emirlerini yerine getirmenin yasaklandığı Doğu Türkistan'a İstanbul'dan selam gönderildi.

Çin zulmü altında asimilasyon faaliyetlerine maruz bırakılan Doğu Türkistan için İHH İnsani Yardım Vakfı'nın başını çektiği STK'lar İstanbul’da Fatih Camii’nden Beyazıt Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Sessiz Çığlık yürüyüşüne on binlerce vatandaş katıldı.

Beyazıt Meydanı’nda sona eren sessiz yürüyüşün ardından İstanbul’dan tüm dünyaya Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının bir an önce kapatılması çağrısı yapıldı. İHH Başkanı Bülent Yıldırım: ''Doğu Türkistan heyecanımızı unutmadan yürümemiz lazım. Bu zulümler nasıl engellenir, hep birlikte buna çalışacağız. Yolumuz uzun değil. Ama kısa da değil. Çünkü nice Firavunlar devrildi. Doğu Türkistanlı mazlumların göz yaşı Çin’i de devirecektir Allah’ın izniyle.'' ifadelerini kullandı.

Çin'in asimilasyon faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kurduğu kamplara da değinen Yıldırım: ''Bir zamana kadar kamp kurduklarını kabul etmiyorlardı. Ama artık ediyorlar. Evet burada eğitim kampları kurduk diyorlar. Mecburi eğitim kampına kim kız çocuğunu gönderir? Bu kamplarda meslek öğretiliyor diyorlar. Gönder o zaman kendi çocuğunu da! Hani çok güzel ya!'' dedi.