SİYASET

Erdoğan Türk Askeri için tarihi kararı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında merakla beklenen ''Türk askeri Libya'ya gidecek mi?'' sorusuna cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Libya'ya asker sevkiyatı konusuna da değinen Erdoğan ''Böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz'' ifadelerini kullandı.

TEZKERE 8-9 OCAK'TA MECLİSTEN GEÇECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis açılır açılmaz ilk iş olarak Libya'ya asker gönderme tezkeresini sunacaklarını söyleyerek "8-9 Ocak'ta Meclis'ten tezkereyi geçirip, davete icabet edeceğiz." dedi.

LİBYA'DAN BEKLENEN DAVET GELDİ

Tunus'ta yaptığı açıklamalar esnasında sorulan soruyu hatırlatan Erdoğan, "Dün sordular, asker gönderecek misiniz diye, biz davet edildiğimiz yere gideriz ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. Hem deniz yetki alanlarınının sınırlandırılması hem de mutabakat ile Libyalı kardeşlerimize verdiğimiz desteği bir kez daha teyit ettik. Bizim bu anlaşma ile amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değildir, hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Biz bu adımı atmamış olsaydık Türkiye'yi hapsedecek bir oyun sahnelenecekti. Meclis açılır açılmaz ilk iş tezkereyi Meclis'e sunacağız" ifadelerini kullandı.

EN SON TRABLUSGARP SAVAŞI'NDA LİBYA'DAYDIK

Tezkerenin meclisten geçmesi halinde Mehmetçik tam 107 yıl sonra bir kez daha Libya topraklarına ayak basmış olacak. Türk ordusu en son 1911-1912'de Trablusgarp Savaşı'nda şu anki Libya topraklarında savunma mücadelesi vermişti. 

İtalya'ya karşı şimdiki Libya topraklarında bulunan Trablusgarp'ta yapılan mücadeleye Mustafa Kemal'de bizzat katılmıştı.

İtalyanlar, 29 Eylül 1911’de Trablusgarp ve Bingazi’yi ele geçirmek için Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Ancak aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu Türk subaylarının öncülük yaptığı direniş hareketiyle karşılaştılar.

Yorumlar
Günün Manşetleri