SİYASET

HDP'li vekilden akıl almaz kampanya! Cezaevindeki mahkumlar serbest bırakılsın

HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, koronavirüsü gerekçe göstererek cezaevindeki tüm mahkumların serbest bırakılması için bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya en büyük destek FETÖ'cü Emre Uslu'dan geldi.

Koronavirüsün yayılma riskine karşı hükümet bazı önlemler aldı. Okulların kapanması, maçların seyircisiz oynanması, AVM'lerin çalışma saatlerinin değişmesi gibi.

Bu durumu fırsat bilen HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter'dan "Adalet Bakanlığı: KORONA SALGININDAN DOLAYI TÜM TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER TEDBİREN SALIVERİLSİN - Kampanyaya imza ver!" diyerek bir kampanya başlattı. 

ömer faruk gergerlioğlu

Gergerlioğlu'nun kampanyasına ise en büyük destek FETÖ'cülerden geldi. 
Firari FETÖ'cü Emre Uslu da bu teklifi şu sözlerle destekledi: "Bütün dünyada Coronavirüsü nedeniyle mahkumlar serbest bırakılıyor. Türkiye hapishanelerinde bir mahkum ölürse bunun sorumlusu ilelebet sorumlu olur.."


KAMPANYANIN GEREKÇESİ ŞÖYLE SIRALANDI:

Bilindiği gibi tüm Dünya’da ve ülkemizde Covid-19 salgınından dolayı olağanüstü tedbirlere başvurulmaktadır.
 
Bu önlemler kapsamında, tutuklu ve hükümlülerin de aşağıdaki sebeplerden dolayı suç ayrımı gözetilmeden tedbiren salıverilmesini talep ediyoruz.
 
- Cezaevi kapasitelerinin üzerindeki mevcuttan dolayı, salgının daha hızlı yayılma ihtimali artmaktadır.
- Cezaevlerindeki revir imkanları yetersizdir. Şikayeti olan tutuklu ve hükümlülerin hızlı bir şekilde muayene edilmesi ve gerekli teşhisin koyulması, mevcut şartlar itibariyle imkansızdır.
- Açık ve kapalı görüş yasağı yeterli değildir. İnfaz ve koruma memurlarından ya da cezaevi sağlık çalışanlarından hastalığın yayılması kuvvetle muhtemeldir.
- Cezaevlerindeki hijyen ve dezenfeksiyon imkanları yetersizdir. Kurum kantinlerinde, el dezenfektanı, kolonya gibi temel temizlik malzemeleri yeterince bulunmamaktadır. Yine tutuklu ve hükümlülerin gerektiği kadar duş alma imkanları bulunmamaktadır. Bu durum da salgın riskini artırmaktadır.
- Tedbiren açık ve kapalı görüş yasağı getirilmesi, ve bu sebeple tutuklu ve hükümlülerin böylesi bir salgın ortamında aileleriyle gerektiği gibi haberleşememeleri; hem tutuklu ve hükümlülerde hem de ailelerinde psikolojik bir yıkıma sebep olacaktır.
- HSK; gecikmesinde sakınca bulunan haller ve tutuklu işler haricinde avukatların mazeretli sayılmasını ve duruşmaların ertelenmesini düzenleyen bir genelge yayınlamıştır. Her ne kadar ilgili genelgede tutuklu işlerin yine de görülmesi gerektiği belirtilmiş ise de; özellikle adli tatil benzeri uygulamalardan tecrübe edildiği üzere, tutuklu işlerin sağlıklı bir şekilde incelenmesinin mümkün olmadığı görülmektedir. Zira bu durumda, hakim ve savcıların da mazeret izni kullanması kuvvetle muhtemeldir.
- Hükmen tutuklu bırakılan hükümözlülerin kanun yolu incelemeleri; BAM ve Yargıtay üyelerinin kullanması muhtemel mazeret izni göz önüne alındığında zamanında ve sağlıklı bir şekilde yapılamayacaktır.
- İlerleyen günlerde salgın sebebiyle bazı bölgelerde karantina ilan edilmesi kuvvetle muhtemel olup, bu durum adli mercilerin çalışmasını da muhakkak engelleyecek ve özellikle tutuklu işlerde telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verecektir.
- Zorunlu eğitime ara verildiği, kamu çalışanlarının bile yurtdışına çıkışının tedbiren durdurulduğu, insanların toplu taşımayı dahi kullanmaktan imtina ettiği böyle bir ortamda; tutuklu ve hükümlülerin 2 metrekareye bir insan düşecek şekilde bir ortamda tutulmaları vicdani değildir.
- İran gibi bazı ülkelerin, tutuklu ve hükümlüleri tedbiren salıvermesi olayın vehametini göstermektedir.
 
Bu sebeplerle, kutsal olan yaşama hakkının korunması için; suç ayrımı gözetilmeden tüm tutuklu ve hükümlülerin ivedilikle ve tedbiren (gerekirse ev hapsi gibi ilave tedbirlerle) salıverilmesini talep ediyoruz.

Yorumlar 7 Yorum
Günün Manşetleri