SİYASET

HDP'nin kapatılması teklifiyle ilgili Cumhur İttifakı görüş ayrılığı mı yaşıyor?

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhur İttifakı içinde farklı yaklaşım yok. Geçmiş yıllarda siyaseti ortadan kaldırmak için vesayet kurumları partilerin üzerinde usulü olmayan yollarla gidiyorlardı. Burada esas olan vatandaş iradesinin siyasal katılım yollarına tam olarak yansımasıdır. Neticede siyasi partiler ne için var? Vatandaşın iradesini hukuk devleti ve demokrasinin kuralları içerisinde toplumsal talebi siyasi talebe dönüştürmek için var. Bir parti terör örgütünün propogandasını yapıyorsa, hukuk devletini, demokrasiyi yok etmek için performans gösteriyorsa bu durumda hukuk devleti ve demokratik sistem çaresiz değil. İspanya'da Batasuna kapatıldığı zaman İspanya yüksek mahkemesi bu partinin terör örütünün aparatı olarak kapatılmasını haklı buldu. AİHM bunu onayladı. Siyasi partilerin görevi demokrasiyi ve hukuk devletini korumaktır. Bu misyonun dışına çıkıldığında demokrasi ve hukuk devleti çaresiz değildir. ETA terör örgütünün mensubunun cenazesine katılmak vardı. Terör örgütünün propagandasının açık ve net şekilde yapılması. Hukuk devleti tabii ki bununla ilgili tedbirini alacak." açıklamasında bulundu.

Sözcü Çelik açıklamasının devamında şunları söyledi:

Peki bu alana özgü hassasiyet üretildiği zaman. Türkiye'de birisi çıktı, parti kurdu Meclis'e girdi. Şu ifadeleri kullanıyorlar, 'DEAŞ bir terör örgütü değildir, bizim siyasi misyonumuz DEAŞ terör örgütü liderinin heykelini dikmektir' dedi diyelim. Hukuk devletin bunu seyir mi edecek? Numan Bey'in söylediği bizim daha önce parti kapatmalarının siyasi hayatta sonuç doğurmaması. Numan Bey terör propagandasının engellenmesi gerektiğini, siyasetçilerin kendisini ayrıştırması gerektiğini söylüyor. Sayın Bahçeli de bunlara müsaade edilmemesi şeklinde söylüyor. Dünyada örnekler var, hazine yardımı engellenmesi gibi. Size genel bir çerçeve sunuyorum, MYK'da ele alınmadı bu konu. Siyasal katılma yolları açık, birisi çıkıp da şu ya da bu terör örgütünün liderinin heykelini dikeceğiz dediği zaman, masum kadın ve sivillerimizi öldürenleri kutsadığı zaman tabii ki mücadelesi yapılacak. Demokrasinin ve hukukun en büyük düşmanı terördür. Demokrasi ve hukuk devleti terör karşısında asla çaresiz değildir. Siyaset kuşkusuz terörün meşrulaşması, estetize edilmesi, kutsanması konusunda şüphesiz tedbirini alacaktır.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri