SİYASET

İmamoğlu'nun Kanal İstanbul için söylediği 15 yalanın 15 gerçeği

İmamoğlu Ya Kanal Ya İstanbul sloganıyla düzenlediği basın toplantısında Kanal İstanbul'un yapılmaması için 15 farklı sebep saymıştı. Lakin çok geçmeden bu 15 maddenin hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. İşte 15 yalanın 15 doğrusu...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Ya Kanal Ya İstanbul' sloganıyla düzenlediği basın toplantısında Kanal İstanbul projesinin niçin yapılmaması gerektiğini anlatmak için 15 farklı başlık altında verdiği hiçbir bilginin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. İşte İmamoğlu'nun söylediği 15 yalanın 15 doğrusu...

Yaklaşık 200 bilim insanı tarafından imzalanan ÇED raporuna, bilimsellikten uzak diyen İmamoğlu'nun yalanlarına AK Parti cephesinden tepki geldi. AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, çıktığı bir TV programında İmamoğlu'nun saydığı 15 maddenin 15'inin de doğrularını açıklayarak, muhalefetin oluşturmaya çalıştığı algı operasyonuna engel oldu.

1- Susuzluk

YALAN: Kanal İstanbul projesi yapıldığı takdirde, 8 bin 500 yıldır var olan İstanbul sonsuza kadar yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kaybedecek.

DOĞRU: Bilimsel aslı olmayan, vatandaşta korku oluşturmak için yapılan mesnetsiz bir açıklama. 2022 yılında hizmete girmesi planlanan Melen Barajı ile gelecek su İstanbul’un su ihtiyacının tamamını karşılayacak.

2- Deprem riski

YALAN: Küçükçekmece Gölü’nden 3 sığ fay hattı geçiyor. Proje 1., 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde kalıyor. 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu fay hattı, 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçiyor.

DOĞRU: Yüzeysel ve bilim dışı bir açıklama. Kanal İstanbul’un deprem için ilave bir etki yapmayacağı 275 yıllık tekerrür periyodu alınarak Kanal’ın hesaplanmış model çalışmasında ortaya konulmuştur.