SİYASET

Karamollaoğlu Kanal İstanbul'a yalanlanmış iddialarla saldırdı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Kanal İstanbul hakkında olumsuz algı oluşturmak maksadıyla tarihçi Murat Bardakçı ve birçok bilim insanı tarafından yalanlanan argümanları kullandı.

Muhalefet cephesini sudan sebepler sunarak Kanal İstanbul projesini engelleme çabaları tam gaz devam ediyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bir kez daha Kanal İstanbul'u hedef alan açıklamalarda bulundu.

Karamollaoğlu yaptığı açıklamalarda Kanal İstanbul'un Montrö Sözleşmesi'ne aykırı olduğu iddiasını ortaya atarak bu projenin hiçbir menfaat sağlamayacağını söyledi.

Karamollaoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Montrö Anlaşması'na göre de bizim boğazlarımızdan bütün ticaret gemilerinin geçme hakkı vardır. 'Ben seni buradan geçirmiyorum' dediğinizde o zaman başka problem doğar. Çünkü bu uluslararası bir anlaşma ve Türkiye'nin Montrö ile elde ettiği haklar var. Bundan dolayı eğer Türkiye, 'Ben Montrö'yü rafa kaldırıyorum' derse başka sıkıntılar çıkar. Ben ekonomik yönden bu kanalın Türkiye'ye hiçbir fayda sağlamayacağına kalpten inanıyorum ve mantıken de böyle olduğunu idrak ediyorum. Bu masraf, Türkiye'ye hiçbir fayda sağlamaz ancak risk getirir. Bu konuda neden bu kadar ısrar ediliyor, anlamak mümkün değil. Ekolojik yönden ele alındığı zaman da uzmanların söyledikleri hepimizi endişeye sevk ediyor."

MURAT BARDAKÇI BU İDDİALARI YALANLAMIŞTI

Son günlerde Kanal İstanbul'u karalamak için ortaya atılan iddialardan biri de bu projenin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne aykırı olduğuydu. Birçok muhalif isim bu iddianın arkasına saklanarak Kanal İstanbul hakkında aslı olmaksızın olumsuz algı oluşturmaya çalıştı.

Tarihçi Murat Bardakçı ise bugün Habertürk'te yayınlanan yazısında Montrö Sözleşmesi'yle Kanal İstanbul projesi arasında bir zıtlık olmadığını şu ifadelerle açıklamıştı:

Uzun izahata girmeden kısaca ve daha açık şekilde ifade edeyim: Kanal
İstanbul ile Mntrö’nün hükümlerinin hiçbir alakası yoktur! Universitede
devletlerarası hukuk dersi görmüş olanlar bunu zaten gayet iyi bilirler.

Montrö metnini dikkatini vererek okumuş olanlar da proje ile anlaşma arasında bir münasebetin bulunmadığını daha ilk maddelerde farkederler.

Montrö bugun artık bir bahaneden ibarettir ve kanal projesine muhalif
olanlann sığınağı haline gelmiştir...

Ortaya atllan bir projeye memleketin tamamının destek vermesi tabii ki
miimkün değildir, bir projenin benimsenmesi kadar muhalif olunması da
gayet normaldir ama muhalfliğin gereği karşı çıkma sebeplerini mantlklı
şekilde tek tek sıralamak ve bunu yaparken Montrö gibi hayali kalkanların
ardına sığınmaktadır.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri