SİYASET

Kılıçdaroğlu, AİHM'in sözcülüğüne soyundu: Demirtaş kararını uygulamak zorundalar

AİHM'in siyasi maksatlı verdiği Demirtaş'a özgürlük isteyen kararı savunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu kararın uygulanması gerektiğini ifade ederek, ''Bunun faturası Türkiye'nin önüne gelecek. Ama ben söyleyeyim; tıpış tıpış uygulanacak bu karar; başka seçenekleri yok" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyonların Ankara temsilcileri ile 2020 yılı değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

AK Parti iktidarında yaşananları 10 madde ile özetleyen Kılıçdaroğlu, "İnanın her bir maddesi bile sağlıklı bir demokraside hükümetin istifa etme nedenidir" dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Lideri, şu yanıtları verdi:

HÜKÜMETİN REFORM SÖYLEMİ

Reform yapacağını ifade eden siyasi otorite, nasıl olacağını paylaşmak durumundadır. İdarede, ekonomide, yargıda reform yapacaklarını söylüyorlar ancak Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını dahi uygulamıyorlar.

HSK, o mahkemenin başkan ve üyelerini görevden almalı. Bir devlet krizi, bir buhrandan söz ediyoruz. Eğer mahkeme, yasanın, anayasanın gereğini yerine getirmiyorsa orada reform olmaz.

Erdoğan'ın dile getirdiği reform sözcüğü benim açımdan inandırıcı değil. Reform sözcüğünün içini boşalttılar. Devlette liyakati kaldırdılar; reformu yapacak adam bırakmadılar. Saray'da oturup halka bakmakla, Keçiören'de oturup halka bakmak ayrı. Baronların talebi üzerine baktığınızda hangi reformu yapacaksınız? ("Türkiye İttifakı olur mu?" sorusu üzerine) Türkiye ittifakı bir dönem söylendi. Küçük ortağın itirazı üzerine kaldırıldı. Küçük ortağı tarafından teslim alınan bir iktidar reform yapamaz.

DEMİRTAŞ'LA İLGİLİ KARAR

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak gidip bir uluslararası sözleşmeye imza atıyorsunuz. Anayasa değişikliği yapıp uluslararası sözleşme, ulusal yasaların üzendedir diyorsunuz.

Sonra kararları uygulamayıp halka dönerek reform yapacağım diyorsunuz. Rüzgar gülü bile bu kadar hızlı dönmez. Bunun faturası Türkiye'nin önüne gelecek. Ama ben söyleyeyim; tıpış tıpış uygulanacak bu karar; başka seçenekleri yok.

Yorumlar 5 Yorum
Günün Manşetleri