SİYASET

Meclis İdlib için kapalı toplandı

Suriye'nin İdlib şehrinde 34 askerin şehit düşmesi üzerine, Meclis'te bugün kapalı oturum düzenlendi. Meclis'te Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu milletvekillerine bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te toplandı. Kapalı oturumda İdlib'deki gelişmelerle ilgili askeri ve diplomatik adımlar enine boyuna konuşuldu. Görüşmeler yaklaşık 6,5 saat sürdü.

Daha sonra AK Parti'nin teklifi üzerine kapalı oturuma geçildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kapalı oturumda İdlib'deki gelişmelerle ilgili milletvekillerine ayrı ayrı sunum yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın hazır bulunacağı gizli oturumda, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri de değerlendirmelerde bulunacak.

CHP CUMARTESİ GÜNÜ İSTEMİŞTİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, olağanüstü toplantı için TBMM Başkanlığına dilekçe vermişti.

Özgür Özel, İdlib'deki saldırı sonrası yaptıkları toplantıda aldıkları karara istinaden bugün tüm CHP'li milletvekillerinin imzalarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisini olağanüstü toplantıya çağırdıklarını belirtti. Özel, "Yarın saat 14.00’te Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıyoruz" demişti.

NACİ BOSTANCI'DAN AÇIKLAMA

Yaşanan gelişmeler karşısında kapalı oturum yapılmasını uygun gördüklerini bildiren AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, "Meclis'in acilen toplanmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Bu yüzden bugün kendi önerimizi de Meclis Başkanlığına ileteceğiz. Teklifimiz, Meclis açıldığında salı günü kapalı oturumun yapılması ve Sayın Milli Savunma Bakanının Meclisi bilgilendirmesidir." ifadelerini kullandı.

"Meclisin demokrasinin kalbi, millet iradesinin tecelli ettiği yer" olduğunun altını çizen Bostancı, önemli gelişmelere ilişkin bilgi paylaşımının, kendilerinin her zaman yaklaşımları olduğunu kaydetti.

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Libya meselesine ilişkin Meclis'te bilgi paylaşımı yaptığını hatırlatan Bostancı, şöyle devam etti:

"Bu gelişmeler olmasaydı, Elazığ ve Malatya depremiyle ilgili yaşanan duruma ilişkin yine bir bilgi paylaşımını planlıyorduk. Fakat mevcut gelişmeler çerçevesinde bunu paranteze almak durumunda kaldık. Bugün şehitlerimizin varlığı ve İdlib'deki durum hiç şüphesiz Genel Kurulla, saygıdeğer milletvekilleriyle, diğer partilerle paylaşılması gereken bir durumdur. Bunun Genel Kurulda da ifade edilmesi gerekir.

Sayın Milli Savunma Bakanı şüphesiz kendi hazırlığını yapacak, değerlendirmesini sunacaktır ama bunun kapalı bir oturumda yapılması ve serbest şekilde konuşulması esastır. Meclisin olağan çalışma takvimi içinde bu planlamanın uygun olacağını düşünüyoruz. Teklifimizi şimdi Meclis Başkanlığına, salı günü de Genel Kurulun takdirine sunacağız."

KAVASLAR GÖREVLİ

Gizli oturumda yeminli stenograflar tutanakları tutarken, milletvekillerine yardımcı olmak amacıyla sağır ve dilsiz kavaslar da görev yapacak. Tutanaklar, oturum sonrası mühürlenerek arşivlere kaldırılacak. Görüşmeler 10 yıl boyunca sır olarak saklanacak.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri