SİYASET

Meral Akşener'in algı oluşturmak için ortaya attığı iddiaların yalan olduğu ortaya çıktı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Türkiye'de başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası'nı karalamak amacıyla devletin halka verebileceği 550 milyon lirasının dahi kalmadığını ve İtalya ile İspanya'da bu tür yardım kampanyalarının yapılmadığını iddia etti. Akşener'in iddialarının yalan olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Akşener'in iddialarını yalanlayan rakamları ve gerçekleri tek tek haberimizde derledik...

MUHAMMET AFFAN POLAT'IN ANALİZ HABERİ: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'nin İspanya ve İtalya gibi dev Avrupa ülkelerine yardım göndermesine kulp takmak için yine Milli Dayanışma Kampanyasını hedef aldı.

MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI MUHALEFETİN NEDEN HEDEFİ OLDU?

Bu süreçte mağduriyete yol açılmaması için halkın doğrudan cebine milyarlarca lira aktaran devletin millet arasında sosyal yardımlaşmayı sağlamak ve herhangi bir vatandaşın uzun süreçte zorluk yaşamamasını temin etmek amacıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası muhalefetin hedefi haline geldi.

MERAL AKŞENER'İN SÖYLEDİKLERİ BAŞTAN AŞAĞI GERÇEKLİKTEN UZAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yapılan ekonomik destek paketlerinin tümünü görmezden gelerek, "Yani devletin vatandaşı için harcayacak 550 milyon lirası yok mu da, bu parayı vatandaşın kendisinden toplamaya çalışıyoruz? Bu sorunun cevabı yok" dedi.

PEKİ GERÇEK NE? DEVLET MİLLETE YARDIM YAPMADI MI?

Meral Akşener'in söylediği rakamlar gerçek mi? Hükumet sahiden de 550 milyon lira bile halka destek vermedi mi?

Koronavirüs salgınının ortaya çıkışından itibaren yapılan yardımlardan bazılarını haberimizde derledik. Gelin Akşener'in söylediklerinin gerçek olup olmadığına hep birlikte bir göz atalım.

DAR GELİRLİYE 2 MİLYAR LİRA

Devlet, koronavirüs sebebiyle vatandaşı açta açıkta kalmasın diye tam 2 milyon dar gelirli aileye biner lira nakdi yardım yaptı. Bu yaklaşık olarak 2 milyar lira demek oluyor.

ASGARİ ÜCRETLİYE 7 MİLYAR LİRA

Devlet asgari ücretle çalışan vatandaşlarımıza da bu süreçte tam 7 milyar lira ücret desteği sağladı.

EMKLİLERE 12 MİLYAR LİRA

Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emekli vatandaş bulunuyor. Devlet, bu süreçte onları da göz ardı etmeyerek bayram ikramiyelerini erken dönemde yatırmak üzere ödenek tesis etti.

Kişi başı tam bin lira olan emekli ikramiyesi için kaynak sorunu yaşanmaksızın ödemeler hususunda derhal karar alındı. Bu şekilde yaklaşık 12 milyar lira doğrudan halkın cebine girmiş oldu.

VAKIFLARA 180 MİYON LİRA

Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarına düzenli olarak aktarılan kaynak, memleketin en ücra köşesinde dahi açta açıkta vatandaş kalmasın diye tam 180 milyon liraya çıkarıldı.

SAĞLIK PERSONELLERİNE 4.5 MİLYAR LİRA

Yine bu süreçte fedakarca görev yapan sağlık personeli de unutulmadı. Tüm sağlık çalışanlarının performans ödemelerinin 3 ay boyunca tavandan hesaplanması kararlaştırıldı.

Bu da yaklaşık olarak 4,5 milyar liraya tekabül ediyor. Bu şekilde binlerce sağlık personeline doğrudan nakdi destek sağlanmış oldu.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI KAYNAKLARINA 2 MİLYAR LİRA

Ayrıca Aile Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı’nın belirlediği kriterlerdeki ailelere aktarılmak üzere ilave tam 2 milyar liralık bir kaynak tesis edildi.

HALKA TOPLAMDA AKŞENER'İN SÖYLEDİĞİNİN KAT KAT FAZLASI VERİLDİ

Bu rakamlar toplandığında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ''Yani devletin vatandaşı için harcayacak 550 milyon lirası yok mu da, bu parayı vatandaşın kendisinden toplamaya çalışıyoruz? Bu sorunun cevabı yok!'' sözlerinin baştan aşağı gerçeklikten uzak olduğu ortaya çıkıyor.

550 MİLYON BİLE YOK DEMİŞTİ 30 MİLYARDAN FAZLA YARDIM EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Tablodan ortaya çıkan gerçek şu ki devlet koronavirüs salgınının ortaya çıkışından itibaren Akşener'in söylediği 550 milyon liranın kat kat fazlasının milyarlarca lira olarak doğrudan milletin cebine aktarmış oldu.

Yalnızca haberimizde derlediğimiz sosyal yardımların toplamı yaklaşık olarak 30 milyar lira ediyor.

İTALYA VE İSPANYA HAKKINDA DA GERÇEK DIŞI BEYANLARDA BULUNDU

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan "Biz bize yeteriz Türkiyem" kampanyası ile İtalya ve İspanya'ya gönderilen koronavirüs yardımlarını eleştirdi. Akşener, Erdoğan'ı "Yeni Cami’de dilenip, Sultanahmet’te sadaka dağıtamazsınız" diye eleştirdi. 

İTALYA VE İSPANYA HALKINDAN YARDIM TOPLAMIYOR DEDİ YALAN ÇIKTI

Fakat Akşener'in gerçekleri çarğıtması bununla da sınırlı kalmadı. Akşener, İtalya ve İspanya gibi koronavirüsten oldukça fazla etkilenen ülkelerin yardım kampanyası başlatmadığı iddiasında bulundu.

Fakat Akşener'in bu iddiasının da yalan olduğu dakikalar sonra ortaya çıktı.

Avrupa'da koronavirüs salgını ile mücadele eden ülkelere bakıldığında İtalya'da ve İspanya'da hükümetlerin bağış kampanyaları düzenlediği görülüyor.

İSPANYA'DA YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDIĞINI BAKANLIK AÇIKLADI

Salgın kaynaklı ölü sayısının 1 Nisan tarihi itibariyle 10 bine dayandığı İspanya'da Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan bağış kampanyası ile halkın ve özel şirketlerin Covid-19 ile mücadeleye katkıda bulunabilecekleri belirtildi.

Bakanlığın mesajında "Kişi ve kurumların bağışlarını doğru yere aktarmak için devlet girişimiyle özel bir hesap açılmıştır" denilerek, söz konusu banka hesabının bilgileri paylaşıldı.

İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos dün yaptığı basın toplantısında Avrupa Merkez Bankası'nı pazartesi günü koronavirüsten dolayı oluşan durgunluk için uyardığını fakat yetkililerin hiçbir adım atmadığını belirtti.

Guindos ekonomiyi adeta kış uykusuna yatıran bu virüs hakkında Avrupa'da bulunan her ülkenin kendi iç ekonomisiyle ilgilenmesinin Avrupa Birliği'nin geleceği hakkında endişe oluşturduğunu söyledi.

Guindos, Avrupa'nın dokusunun bencilce atılan adımlarla bozulduğunu ve bir çok şirketin zarar göreceğini sözlerine ekledi.

Guindos ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçen İspanya için vatandaşlardan ve iş dünyasından yardım kampanyalarına destek olmaları gerektiğini söyledi.

İTALYA 20 MART İTİBARİYLE HALKIN YARDIMINA BAŞVURDU

Salgının en fazla can aldığı İtalya'da da yine benzer bir kampanya girişimi başlatıldı.

20 Mart'ta halkın yardımına başvuran İtalya hükümeti, bunun için bir kararname yayınladı. Sivil Koruma Departmanı tarafından açılan hesaba İtalya içinden ve dışından yardım toplanabileceği belirtildi.

Sicilya yerel yönetiminin başlattığı farklı bir kampanyada da toplanan yardımların solunum cihazları ve yoğun bakım ekipmanlarının alımı için kullanılacağı belirtildi.

FRANSA DA YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI

Fransa'da öneri maliye bakanı "Gerald Darmanin" den geldi.  Darmanin yaptığı açıklamada "bu kriz 2008 krizinden çok daha güçlü" dedi. 

Darmanin "Milli dayanışma için büyük bir çağrıda bulunuyorum. Bireylerin veya iş dünyasının, koronavirüsten etkilenen işletmelerin ve bireylerin hayatlarına devam etmesi için dayanışma içerisinde olması amacıyla online bir bağış platformu oluşturulacaktır" ifadesini kullandı.

Fransız bakan kampanya çağrısını sosyal medyadan yaptı.

Yorumlar 30 Yorum
Günün Manşetleri