SİYASET

MİT'in gizli bilgilerini ifşa eden ODA TV'yi kapattıran kanun maddesi

Libya'da şehit olan MİT mensubunun kimlik bilgilerini ifşa eden ODA TV'nin ilgili çalışanları tutuklandı ve ODA TV'ye erişim engellendi. Yaşananların ardından başta Kılıçdaroğlu olmak üzere birçok muhalif isim alınan kararın haksız olduğunu söyledi. Fakat kanun maddesi öyle demiyor...

ODA TV isimli internet haber sitesi geçtiğimiz günlerde, Libya'da vazife başındayken şehit olan MİT mensubunun kimlik bilgilerini ifşa etmişti.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nda gizli kalması gereken, kimlik ve cenaze bilgilerini Türk kamoyu ve dünyaya servis eden ODA TV'nin ilgili çalışanları savcılık kararı ile polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınan isimler hakkında tutuklama kararı çıkarılırken, siteye de erişim engeli getirildi.

Başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere birçok muhalif siyasetçi ve medya mensubu, ODA TV'ye yapılan muamelenin haksız olduğunu dile getirmeye başladı.

Olayın aslının ne olduğu ve hangi kanuna istinaden hareket edildi ortaya çıkınca, muhalif medya ve siyasilerin oluşturmaya çalıştıkları algı da boşa çıkmış oldu.

ODA TV'nin yaptığı, gizli kalması gereken MİT bilgilerini ifşa etmek olarak değerlendirildi.

Peki bu suçun cezası nedir?

6532 numaralı, 'DEVLET İSTİHBARAT HİZMETLERİ VE MİLLΠİSTİHBARAT TEŞKİLATI' kanununda geçen ifadeleri aynen naklediyoruz:

“MADDE 27 ‒ Millî İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.

Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması hâlinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri hükümlerine göre sorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası verilir.

Bu Kanun kapsamındaki görev ve yetkilerin kullanılmasını engelleyenlere üç yıldan beş yıla kadar, ihmal veya suistimal suretiyle önleyenlerle yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Söz konusu fiillerin MİT mensuplarınca işlenmesi hâlinde verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.”

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri