SİYASET

Türkiye S-400'leri kullanmaktan vazgeçecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber ekranlarında iç ve dış politikayla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber ekranlarında iç ve dış politikayla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Kalın'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

Türkiye ile ilişkilerini önemsediklerini görüyoruz. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile önümüzdeki günlerde yine görüşmelerimiz olacak.

Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu olmasa Suriye'nin kuzeyinde PYD/YPG'nin terör koridoru oluşacaktı. ABD'nin PYD/YPG desteği artık sonlanmalıdır. FETÖ'ye desteği bitmelidir.

Kongre'yi basanlara terörist dediler. ABD'nin artık bu gerçeği görmesi lazım. Türkiye'nin ulusal güvenlik noktalarını bilmesi lazım. FETÖ konusunda da adım adım mesafe alacağımızı düşünüyorum. PKK/YPG ve FETÖ ile mücadele bizim için ulusal güvenlik meselesi.

ABD ile S-400 gerilimi

S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz bunu ABD'li mevkidaşlarımıza anlattık. Bizim S-400 anlaşamasını imzalamamız CAATSA yaptırımlarından yaklaşık 4 ay öncedir. Hukuki açıdan bakılırsa söyledikleri tutarsız oluyor. ABD tarafı bu konuda şimdiye dek herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini söyledi.

Stratejik fotoğrafı doğru bir presvektifle okuduğumuzda bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. 'Neden Rusya ile böyle bir anlaşma yapıyorsunuz' meselesine dönüştü. Rusya bizim coğrafyamızın önemli bir aktörü. Nasıl ilişki kurduğunuz önemli.

"Önümüzdeki günlerde dışişleri bakanları görüşecek"

Çözüm yollarımızı önererek müzakere halinde olacağız. Önüzümdeki günlerde iki ülkenin dışişleri bakanları görüşecek. Önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanımızın Biden ile bir görüşmesi olabilir.

Yorumlar
Günün Manşetleri