SİYASET

Türkiye'de kurulmuş birbirinden ilginç partiler

Türkiye'de bugüne kadar 200'den fazla parti kurulmuş durumda bazıları siyasi hayatlarına son veren ilginç partileri sizler için derledik

Türk siyasal hayatı 1923'ten beri çok canlı. Özellikle 1946'da çok partili hayata geçişle birlikte birçok renkli parti siyasi hayatta yerini aldı. Toplamda 272 partinin kurulduğu Türkiye'de bazı partiler var ki başka hiçbir partiye benzemiyor.

BANAP/ BAP

İsim kapma isteğiyle 30 tanınmamış kişi tarafından kurulan Büyük Anadolu Partisi seçim yasası değişikliğinden faydalanarak seçime girme olanağı elde etti. BANAP ismini alan partiye ANAP itiraz edince BAP kısaltmasını aldı.

Başbakan Özal'ın kızı ve damadının Jaguar arabasına gönderme yapan partinin amblemi davulu delen jaguar oldu. Bu yüzden parti tarihte davul delen jaguar partisi olarak da anılır.

Ufak Parti

1957'de Erzurum'da, gazeteci Hüseyin Köycü tarafından kuruldu. Partinin programında, "İktidarı almak, seçim kazanmak ham hayalinde hiçbir zaman olmadığımız için programımızda devlet teşkilatına dair hiçbir madde, hiçbir mütalaa kaydedilmemiştir" ibaresi vardı.