SİYASET

Türkiye'den kritik S-400 ve F-35 açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında F-35 Savaş uçaklar ve Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

"S-400 Almaya bir gecede karar vermedik"

ABD'de konuşulan gündeme değinen Sözcü Kalın, "ABD, NATO'nun burada bir rolü yok dediler. Beyaz Saray'daki görüşmede benle O'Brien ile görevlendirildik. Biz S-400'leri alma kararını bir gecede vermedik." ifadelerini kullandı.

"S-400'ler NATO sistemine entegre edilmeyecek"

S-400 ve F-35 için ortak mekanizma bugün itibarıyla çalışmalara başladığı açıklayan Kalın, "S-400'ler NATO sistemine entegre edilmeyecek. Süreç ABD ile ikili ilerleyecek. Diyorlar ki S-400'leri elinizden çıkarmazsanız kat sayı uygularız. Sonra dediler ki Türkiye'ye geldiği gün yaptırımı başlatırız, bu aşamayı da geçtik. Şimdi aktif hale getirdiğiniz takdirde diyorlar." dedi.

Türkiye'ye Patriot satmayan ABD'ye İbraihm Kalın şu cümlelerle yüklendi:  "Türkiye NATO üyesi diyeceksiniz, Türkiye bir alternatif aramaya başladığında da ittifaktan kopmakla suçlayacaksınız. 3 terör örgütüyle mücadele ediyor. Somut olarak sahada hangi ülkeler ne kadar destek verdiler? Hangi NATO üyesi ülke Türkiye'ye somut anlamda katkı sağladı? DEAŞ'ı düşman olarak görüyorlar ama PKK'ya kapılarını açtı birçok ülke.

Geri adım söz konusu değil, Türkiye S-400'ü aktif edecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ortak basın toplantısında Türkiye'nin aldığı S-400 hava savunma sisteminde duyduğu rahatsızlığı ABD Başkanı Trump şu sözlerle ifade etmişti:

Türkiye'de. F-35 için parçalar üretiyorlar. Türkiye'nin S-400 alımı bizim için ciddi zorluklar ortaya çıkarıyor. Bugün de üzerinde konuştuk, gelecekte de konuşacağız. Umuyorum çözmeyi başaracağız. Dışişleri Bakanları ve güvenlik danışmanları S-400 için görüşme yapmaya devam edecekler.

Yorumlar
Günün Manşetleri