TEKNOLOJİ

Hayran kalacaksınız! Bu arabada kazayı önlemek için her şey var

Volvo’nun lüks modeli Volvo S90'nın 2020 modeli özellikleri ile kendisine hayran bırakıyor. Arabada yolcuların ve sürücülerin, konforları ve güvenlik önlemleri için her şey yapılmış. Hatta bu araba güvenlik için kontrolü kendisi ele alıyor.

 2020 model Volvo S90 bu yılda görünümüyle ciddiyet, performansı ile cesaretin sembolü oldu. Özellikle kaza anında aracın kontrolü eline alması görenleri hayran bırakıyor.. Şimdi bu lüks modelin yakıt tüketimini, fiyatlarını ve güvenlik önlemlerini görmek istermisiniz? İşte 2020 model Volvo S90'un özellikleri..

Kazayı algılayıp kazadan önce gerilen emniyet kemerleri:

İçeriğimize güvenlik özellikleriyle başlamamızın bir nedeni var. Volvo her şeyden çok sağlam ve güvenlik olarak üst düzey arabaları ile biliniyor. Bunlardan biri de emniyet kemerleri. Normalde birçok modelde emniyet kemerleri kaza anında, yani tam çarpışma sırasında geriliyor. Ancak Volvo, kendi yazılımı ile kazayı veya yoldan çıkmayı otomatik olarak önceden algılayıp emniyet kemerlerini geriyor.

Kaza olmazsa emniyet kemerleri otomatik olarak gevşiyor. Kaza olursa da bu sefer hava yastıkları ve diğer önlemler devreye giriyor. Standart hava yastıklarının dışında Volvo S90’da perde hava yastıkları da var. Bu yastıklar, arabanın yan bölgelerinin üst kısımlardan çıkıyor. İlk çıkış anından itibaren birkaç saniye daha fazla şişmiş olarak kalıyor. Böylece ikinci çarpmalara veya darbelere karşı önlem alınıyor.

Karşıdan geleni algılayıp otomatik aracı yavaşlatan fren sistemleri:

Dünyada ilk kez Volvo tarafından sunulan bu özellik, şerit yardımın da ötesinde bir şeye yarıyor. Elbette sistemin diğer üreticiler tarafından kullanılan farklı versiyonları da mevcut. Nitekim Volvo'nun kullandığı teknoloji biraz farklı bir şekilde tasarlanmış. Şerit asistanları otomobili, karşı şeride sokmanızı engelliyor. Ancak bu yeni özellikle Volvo, sizin şeridinize giren arabaları otomatik olarak algılayıp fren yapıyor. Özellikle aniden şerit değiştiren karşı arabalara karşı alınmış harika bir çözüm. Bu sistem aracı tam olarak durdurmasa da önemli ölçüde yavaşlatıyor.

Kaza yapmamanız için tüm desteğini sunan City Safety:

Şehir içi trafikte veya gece yolculuklarında bazen etraftaki her şeyi algılamak çok zor oluyor. Özellikle dönüşlerde, kavşaklarda veya aşırı karanlıklarda görüş açımız çok daralıyor. Bu noktada Volvo, sürücülere yardımcı olması için Volvo City Safety özelliğini sunuyor. Bu sistem sizin göremediğiniz veya anında tepki veremediğiniz durumları otomatik algılayıp, fren titreşimleri, sesli veya direkt görsel olarak uyarılar veriyor.

Bu uyarılar sonrasında tepki verdiğiniz zaman araba size tüm kolaylığı sağlıyor. Örneğin tepki olarak hızlı bir direksiyon manevrası yapmanız gerektiğinde, bu manevra sırasında lastiklere tek tek ayrı frenleme yaparak dengeyi sağlıyor. Direksiyonu döndürmenize yardımcı oluyor. Yani neredeyse sizinle birlikte çalışıp, hem sizin hem arabanın hem de yolcuların güvenliğini sağlıyor. 

Çarpışma anında sürücü yerine fren yapıyor:

Her modele gelmesi gereken önemli özelliklerden biri. Aniden gelişen veya yüksek hızlarda yapılan kazalarda, emniyet kemerleri geriliyor ve hava yastıkları patlıyor. Birçok durumda hava yastıkları patladıktan sonra olayın şoku ile sürücüler fren yapmayı unutuyor. Bu durumlar için Volvo kendi teknolojisini geliştirmiş ve hava yastıkları patladıktan sonra arabanın acil fren yapmasını sağlıyor.