TEKNOLOJİ

Toyota'dan büyük hedef

Toyota, hedefini büyüttü. Enerjisi hiç bitmeyen ve sonsuza kadar çalışabilecek yeni bir güneş enerjili otomobil üretmek için çalışıyor.

Toyota, Sharp ve Japonya Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Örgütü tarafından yürütülen yeni bir proje, enerjisi hiç bitmeyecek Toyota Prius üretmeyi hedefliyor. Güneş panelleri yardımı ile otomobilin enerjisinin bitmemesi sağlanacak. 

 Güneş enerjisi ile çalışabilen araçlar, hiçbir şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan, tamamen güneşten enerji elde edebiliyolar. Güneş ışığının olmadığı zamanlarda otomobilin bataryası, elektrik yardımıyla dolduruluyor. Peki gece olduğunda, otomobile enerji sağlayan bir batarya üretilirse? Toyota'nın yapmak istediği bu yönde bir adım. 

Toyota, şu anda zaten güneş panellerini elektrikli Prius modelinde kullanıyor. Ancak otomobil, yalnızca park halindeyken şarj olabiliyor ve araç, güneş enerjisi yardımıyla yalnızca 6 kilometreye kadar gidebiliyor. Ancak proje ekibi, güneş enerjisi ile çalışan yeni bir Prius modeli geliştirmek için oldukça faza yol aldı.

SEYİR HALİNDEYKEN BİLE ŞARJ OLABİLECEK

EkiP, şu anda piyasada bulunan ve yüzde 24 verimlilik sağlayan güneş panellerine kıyasla, yüzde 34 verimlilik sağlayan yeni güneş panelleri üretmeyi başardı. Şirket ayrıca, arabanın üzerini tamamen kaplayan ve yalnızca 0,03 mm kalınlığında olan güneş panelleri de üretti. Bütün bu gelişmeler, aracın seyir halindeyken bile şarj olabileceği anlamına geliyor.

Japonya Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Örgütü'nün güneş enerjisi sistemleri bölümünün yöneticisi Mitsuhiro Yamazaki, ''Bu teknolojilere sahip bir otomobil, haftanın dört günü, günde en fazla 50 kilometreye kadar sürülürse, yeteri kadar şarj üretir ve hiçbir şarj istasyonuna gerek kalmaz.'' ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Günün Manşetleri