TEKNOLOJİ

Yerli solunum cihazı ventilatör yapan Biosys şirketi kimin? Kurucusu Cemal Erdoğan kimdir?

Yerli solumun cihazı (ventilatör) bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtıldı. Yerli ve milli solunum cihazları Biosys, Arçelik, Aselsan, Baykar ve Sağlık Bakanlığı ortak çalışmasıyla yapıldı. En çok dikkati ise Biosys şirketi çekti. Peki Biosys şirketi ne zaman kuruldu, kimin? Kurucusu Cemal Erdoğan kimdir?

Yerli solunum cihazı ventilatör üreticisi Biosys şirketi dikkatleri üzerine çekti. Herkesin merak ettiği Biosys şirketi kimin, ne zaman kuruldu? Biosys şirketi kurucusu Cemal Erdoğan kimdir? İşte tüm merak edilenler...

BİOSYS 20 BİN TL SERMAYEYLE KURULDU

20 bin TL sermayeyle kurulan, 8 yılda yerli solunum cihazında söz sahibi olan Biosys, milli teknoloji hamlesinin son örneği oldu. 

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında verdiği mücadele başarısıyla tüm çevrelerin haklı takdirini toplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye'nin yerli solunum cihazı üretimine başlayacağını müjdeledi. Bu çalışmanın yerli bir startup'la birlikte yapılacağını bildiren Bakan Koca'nın bu açıklamasından sonra gözler Türkiye'nin ilk ve tek yerli mekanik ventilatör üreticisi Biosys Biyomedikal firmasına çevrildi

cemal erdoğan

Şirketin kurucu başkanı Cemal Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Biosys Biyomedikal, geliştirdiği yerli sağlık cihazlarının bütün haklarını Sağlık Bakanlığı'na devretti. Üretimle ilgili süreçler ise bundan sonra bakanlığın koordinasyonunda devam edecek. Ürünü geliştiren ekip olarak üretim sürecine her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söyleyen Erdoğan, "Elbette biz de üretim sürecinin içinde olacağız, bu süreçte sahip olduğumuz her türlü bilgiyi vereceğiz" dedi.

3 MÜHENDİS İKİ DOKTOR
Biosys, 2012'de Cemal Erdoğan, yoğun bakım doktoru ağabeyi ve Denizli Erbakır Fen Lisesi'nden arkadaşı tarafından Ankara'da kurulmuş. Ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, sağlık sistemi ihtiyaçlarına yüzde 100 milli tasarımlarla cevap oluşturacak bir vizyonla ve tamamen yerli sermaye kurulan şirketi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekliyor. 3 mühendis ve 2 doktorun çalışmalarıyla halen faaliyetlerini sürdüren şirket Türkiye'de alanında ilk sıralarda yer alıyor.

ÇAĞRI GENİŞ YANKI BULDU

BİOSYS firmasının solunum cihazına savunma şirketlerinden destek yağdı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, sosyal meyda hasabından yaptığı açıklamada "Sağlık çalışanlarımıza doğru teknolojik cihazları sağlamak adına BİOSİS firması tarafından geliştirilen yerli yoğun bakım ventilatörleri üretimleri için TUSAŞ ailesi olarak destek olmaya biz de varız" dedi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün de paylaştığı videoda şunları söyledi: ''Ülkemizde de yerlileşme ve millileştirme çalışmaları kapsamında desteklenen teknoloji firması BİOSYS tarafından yerli yoğun bakım ventilatörleri geliştirildi ve pilot üretime başlandı. Selçuk Bayraktar'ın başlattığı kampanyaya ASELSAN olarak BİOSYS firmasına üretim için destek olmaya 250 adet cihaz siparişi verme kararı aldık. Sadece cihaz siparişi vermekle kalmayarak bu konuda üretim yapan tüm yerli ve milli şirketlerimizi teknolojik olarak mühendislik hizmeti ve alt yapı hizmeti olarak destek verme kararı da aldık. Devletimizin yanındayız, milletimizin hizmetindeyiz.'' Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Biosys firması tarafından geliştirilen yerli solunum cihazı üretimini HAVELSAN olarak biz de destekliyoruz" açıklamasında bulundu.

cemal erdoğan

İLK DESTEK BAYRAKTAR'DAN

BIOSYS firmasını Türkiye'nin gündemine taşıyan isim ise Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar oldu. Bayraktar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yerli medikal solunum cihazı üretimini desteklediklerini belirterek, şunları söyledi: "Şu anda tüm dünya ülkeleri solunum cihazı eksikliğini gidermek için gelişmiş bir cihaz olan medikal ventilatör üretimlerinin peşine düştü. Son dönemde Türkiye'de uygulanan Ar-Ge politikaları ve destekleri sayesinde ortaya çıkan teknoloji girişimi firması Biosys'in geliştirdiği yerli yoğun bakım ventilatörleri pilot düzeyde üretildi ve ülkemizde başarıyla kullanılıyor. Baykar olarak, Biosys firmasına hızlı üretim için destek olmaya ve 250 cihaz siparişi vermeye karar verdik. Bu cihazları, gerekmesi halinde Türkiye'de kullanılmak ya da ihtiyaç sahibi dost ve kardeş ülkelere gönderilmek üzere devletimizin ilgili kurumlarına hediye edeceğiz. Hep birlikte başaracağız."

CEMAL ERDOĞAN KİMDİR?

 1985 doğumlu olan Cemal Erdoğan, Denizli Erbakır Fen Lisesi mezunu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümü'nü burslu olarak kazanan Erdoğan, öğretmen bir anne-babanın çocuğu. Şu anda tüm konsantrasyonunu ürünün üretim sürecine verdiklerini söyleyen Erdoğan, "Hatırladığım kadarıyla kuruluş sermayemiz 20 bin liraydı. Ancak ağabeyim ve arkadaşım ortaklıktan ayrıldı. Halen ağabeyimden danışmanlık desteği alıyorum. İnşallah virüs salgının tedavisine ürünümüz katkı sunacak. Tüm konsantrasyonumu bundan sonraki sürece veriyorum" dedi.

Yorumlar
Günün Manşetleri