TEKNOLOJİ

Zoom nedir, neden tehlikeli? Ziya Selçuk'tan Zoom açıklaması! Zoom yasaklanacak mı?

Karantina döneminde en çok kullanılan Zoom nedir? Binlerce öğrencinin uzaktan eğitim için kullandığı zoom uygulamasının bilgi sızıdırdığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Zİya Selçuk'tan Zoom uyarısı geldi! Peki Zoom uygulaması neden tehlikeli? Zoom yasaklanacak mı? İşte tüm merak edilenler...

Koronavirüs salgını sebebiyle uzaktan eğitime katılan milyonlarca öğrenci ve öğretmen Zoom isimli görünütülü konuşma programını kullanıyor. Peki Zoom uygulaması nedir? Zoom güvenli mi? Milli Eğitim Bakanı da konuya ilişkin açıklama yaparak Zoom uygulaması hakkında uyarılarda bulunmuştu.

ZOOM NEDİR?

Zoom uygulaması birden fazla kişilerin grup halinde görüşme yapmalarına imkan veren mobil ve bilgisayar destekli küresel görüntülü iletişim uygulamasıdır.

Dünyada milyonlarca kullanıcı karantina döneminde uzaktan eğitim ve benzeri işlerini halletmek amacıyla Zoom kullanmaya başladı. Zoom uygulamasına olan ilgi güvenlik tartışmalarını da beraberinde getirdi.

NEDEN TEHLİKELİ?

BBC'de yayınlanan bir haberde, Zoom'un zayıf görülen noktaları şöyle sıralanıyor:

Zoom toplantısını başlatan kişi, katılımcıların aktivitelerini izleyebiliyor, Zoom pencereleri nerede aktif nerede değil görebiliyor

Uygulama ayrıca, yöneticilere kullanıcıların aktiviteleriyle ilgili ayrıntılı performans
değerlendirmesi yapabiliyor, toplantı süreleri ve sayısı temelinde sıralama görebiliyor

Bir kullanıcı Zoom aracılıyla herhangi bir konuşmayı kaydediyorsa, yöneticiler bu içeriğe erişebilir

Bir toplantı devam ederken veya bittiğinde yöneticiler her bir katılımcının işletim sistemi, IP adresi ve konum verisi, chat bilgisini görebiliyor.

Elbette Zoom'un ispatlanabilmiş bir güvenlik zaafiyeti bulunmuyor; ancak ortada önemsenecek derecede birçok güvenlik riskinin bulunduğu da açık.

YASAKLANACAK MI?

Zoom uygulamasının yasaklanıpğ yasaklanmayacağına dair henüz net bir bilgi verilmese de birçok ülkede güvenlik zaafiyeti endişesiyle bu ve benzeri kararların alınabileceği konuşuluyor.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri