DÜNYA

Norveç'te önce Kur'an-ı Kerim yakıldı, şimdi dağıtılacak

Kur'an-ı Kerim yakanlara inat 10 bin Kur'an-ı Kerim dağıtacağız.

NORVEÇ'TE SKANDAL OLAY

Norveç'te 16 Kasım günü, göçmenlerin yoğun yaşadığı Kristiansand'da "Norveç'in İslamlaşmasını Durdurun" (SION) isimli aşırı sağcı grup Kur'an-ı Kerim'i yakmaya çalışmıştı. Kur'an-ı Kerim üzerinden provokasyon yapılan bu gösteri skandal görüntülere sahne oldu.

KUR'AN-I KERİM YAKILMASINI YASAKLAMAMA TALİMATI

Olay öncesinde Norveç Adalet ve Göç Bakanı Joran Kallmyr'ın, "Kur'an-ı Kerim yakmanın ifade özgürlüğü olarak değerlendirilebileceği" yönünde açıklama yaptığı bilgisi yer alırken, Bakan tarafından polise "Kur'an-ı Kerim yakılmasını yasaklamama" talimatı verildiği ortaya çıktı.

OSLO BÜYÜKELÇİSİ ÇORMAN'DAN AÇIKLAMALAR

Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Fazlı Çorman, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çorman, "Norveç'teki Müslüman toplumunun refahını doğrudan ilgilendiren gelişmeleri yakından takip ediyoruz." dedi.

Norveç Müslüman toplumunda artan tepkiler sonucunda, Kallmyr'ın dün Norveç İslam Konseyi temsilcileriyle görüştüğünü belirten Çorman, "Bakan Kallmyr, dün Norveç İslam Konseyi temsilcileriyle görüşerek, Norveç'in söz konusu İslam karşıtı örgütle arasına mesafe koyduğunu ve bu örgüte herhangi bir destek sağlamadığını açıkladı. Ayrıca, Norveç vatandaşlarının olduğu gibi Norveç Müslüman toplumunun güvenliğinin de polis için yüksek öncelikli olduğunu kaydetti." diye konuştu.

IRKÇILIKLA MÜCADELE İÇİN KUR'AN-I KERİM DAĞITILACAK

Müslüman Sanat ve Kültür Derneği'nden yapılan açıklamada, İslam Edebiyatı Derneği ile Oslo'daki Minhaj-el Kur'an Camisi Derneği'nin ırkçılık ve nefrete karşı 10 bin Kur'an-ı Kerim dağıtılacağı belirtildi.

Kristiansand kentinde gerçekleşen, "Norveç'in İslamlaşmasını Durdurun" (SION) adlı aşırı sağcı grubun lideri Lars Thorsen'in Kur'an-ı Kerim yakma girişimi nedeniyle böyle bir kararın alındığını açıklayan Çorman, "Kur'an-ı Kerim'in bize öğrettiği şekilde sevgi ve bilgiyi yayarak olumsuz eylemlere cevap vermek istiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Kur'an-ı Kerim dağıtımının internet üzerinden de yapılacağı belirtildi.