GÜNDEM

Bakan Koca'dan koronavirüsü ile ilgili önemli açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni tip koronavirüs ile mücadele konusunda TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine önemli açıklamalar yaptı..

Koronavirüs gündemiyle TBBM'de özel oturum yapıldı. Kovid-19 ile mücadelede önemli çalışmalara imza atan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de gelinen son durumu anlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs ile mücadele konusunda TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerini bilgilendirdi..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de Corona Virüs oturumunda ''Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir'' dedi. Yakında bütün büyük şehirlerde test yapılabileceğini söyleyen Bakan Koca, ''Özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak'' diye konuştu.

İŞTE FAHRETTİN KOCA'NIN AÇIKLAMALARI

Meclisin iradesi toplumun direnme ve başarma kararlılığının artması demektir.

Ölümler genellikle ileri yaşlarda, diyabet, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalıkları başta olmak üzere gerçekleşti.

Bulaştırıcılık süresi bilinmiyor

Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yangın belirtileri ateş öksürük ve solunum sıkıntısıdır.

Mart 2020 başı itibariyle salgının hızı Çin'de yavaşladı merkezi Avrupa'ya kaydı.

Virüsün dünyaya açıklandığı 10 Ocak tarihinden itibaren ülkemiz hızlı ve aktif davranmıştır.

Çoğu tedbirimiz DSÖ'nün gereklilik ilanından önce uygulamaya konulmuştur.

Virüs 11 Mart'ta pandemi olarak tanımlandı, bizim mücadelemizin mantığı ise baştan beni böyleydi.

İran'dan tüm ülkelere yayıldı

İran virüsün tüm ülkelere yayılmasına sebep oldu. İtalya, Çin'den gelenlerin ülkede dolaşmasına izin vererek salgının Avrupa'ya yayılmasına sebep oldu.

4 milyon 603 bin yolcu taramadan geçirildi

Hava meydanlarında termal kamera uygulamasıyla 4 milyon 603 bin yolcumuzu taramadan geçirdik. Kara hudut kapılarımızda 189 bin yolcudan 1103'ü gözetim altına alınmıştır.

Uçuş yasağının neredeyse tüm Avrupa'yı kapsaması sebebiyle buralarda bulunan vatandaşlarımızı ülkemize getirip izole ediyoruz.

Umreden dönenler izole edildi

Umre'den dönen vatandaşlarımız izole altına alınmış ve özellikle Umre'den gelen bir vakada pozitif görülmesi üzerine gece gelecek olan vatandaşımızı artık evlerinde değil boş olan öğrenci yurtlarımızda tekli odalarda izole edilmelerine, vaka görüldükten sonra hızla karar verdik.

Konovirüs teşhis kiti devreye girmiş olacak

Yakında neredeyse bütün büyük şehirlerde test yapabilir olacağız. Özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Antijel üzerinden hızla sonuç veren bu tanı kiti içinde bütün illerimize vererek, pozitif çıktığında bütün ülkeye yaymak üzere bir planlama yaptığımızı, yarın da geleceğini müjdelemek istiyorum.

Üniversite hastaneleri dahil tüm kamu hastanelerimize koruyucu malzeme dağıtıyoruz.

Sağlık personelinin izinlerini iptal ettik

Sağlık personelinin çalışma düzenlerinde bazı değişiklikler yaptık. Üniversite hastanelerimiz dahil tüm hastanelerimize koruyucu malzeme dağıtıyoruz. İki gün önce altı üniversitemize gece yarısı her birine 50 bin maske gönderdik. Riski göğüsleyerek hastalarla doğrudan temas etmesi gereken kişiler sağlık personelimizdir. İzinlerini iptal ettik. Sağlık personelimizin iş yükü, hem de maruz kaldığı risk artmış durumda. Sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. Sadece fedakarlık duygularına yönelik bir motivasyon yetersizdir. Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık personelimizin verdikleri mücadeleye karşı hak ettikleri itibarın milletimizin nezdinde yerini biliyorum.

Bu başarının çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Corona Virüse karşı verdiğimiz ulusal mücadeleyi size kısaca özetlemeye çalıştım. Bu mücadeledeki kahramanlarımıza huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Sizden onlar için bir alkış istiyorum. Ama sadece alkış değil, yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Laboratuvar sayısı 25 ilde 38'e çıkacak

Kovid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı.

Günlük en az 10-15 bin test yapılabilir hale gelmek istiyoruz

Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz.

Kötü senaryoya hazırız

Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri