GÜNDEM

Bu nasıl u dönüşü? Ahmet Davutoğlu'ndan Yasin Börü'nün katili için dediklerine bakın

Ak Parti'den istifa edip Gelecek Partisi adında yeni bir oluşuma giren eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Sellahattin Demirtaş için yaptığı açıklamalardan sonra herkes bu görüntüleri hatırlattı.

Ak Parti'den istifa edip Gelecek Partisi adında yeni bir oluşuma giren eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Sellahattin Demirtaş için yaptığı açıklamalardan sonra herkes bu görüntüleri hatırlattı.

Ak Parti'de görev yaparken, Diyarbakır'da 6-8 Ekim 2014'teki HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın emriyle yapılan saldırılarda Yasin Börü şehit olmuştu. Bu olaylardan sonra Ahmet Davutoğlu, Yasin Börü'nün kardeşi ile görüşmüş ve bağrına basmıştı.

Ak Parti ile bağlarını koparan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz gün CHP zihniyeti ile aynı yollara çıkan skandal bir açıklamada bulundu.

Davutoğlu, partisinin ve kendisinin Selahattin Demirtaş'ın hapiste olmasını onaylamadığını söyledi.

İşte Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun o açıklamaları:

Dokunulmazlıkların kalkması sürecinde nisan-mayıs aylarında, çünkü kamu düzenini yok eden 6-8 Ekim de olduğu gibi ve en çok da bölgedeki Kürt vatandaşlarımızın haklarını ihlal eden çukur barikatlara karşı bir terörle mücadele yürütüyorduk.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI
O zaman çıkıp açık şekilde kendim için kaldırmadığım dokunulmazlığı başka siyasiler için kaldırmam dedim ve dokunulmazlıkların bütün siyasilere teşmil edilebilecek şekilde genişletilmesini sağladım. Yani kendi dokunulmazlığımı kaldırmadan Başbakan olarak Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırılmasına izin vermedim. Benim de kalktı dokunulmazlığım o anda. O anda gerek AK Parti içerisindeki genel hava, gerek toplumdaki genel hava sadece HDP'li siyasilerin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde olduğundan bunu yapmadım.

Bunu şunun için söylüyorum siyasi mücadele siyasi alandan yürür. Siyasi alandaki aktörlere saygıysa o aktörlerle görüş ayrılığı içinde olsam bile o aktörlere oy veren kim olursa olsun onlara o vatandaşlara saygı duyarım. Bu HDP için de geçerlidir, bu Vatan Partisi için de geçerlidir. Son dönemde bana en ağır hakaretlerle saldıran iki üç kesim var. Doğu Perinçek’in partisinden sert eleştiriler geliyor, HDP’den geliyor. MHP ile de ihtilaflarımız oldu.

DEMİRTAŞ'IN TUTUKLU OLMASINA ONAY VERMEM
Onların siyasal haklarını savunmak da benim görevim. Ve bu onlarla ihtilaf etsem bile onlara oy veren vatandaşlara saygımın bir gereği olarak haklarını savunurum. Bütün bunları şunun için söylüyorum; ister Demirtaş olsun, ister kim olursa olsun bu ilkeler onlar için geçerlidir.

Bu bağlamda tutuklu yargılamaya zaten esastan karşı olduğum için ve siyasi mücadelenin siyasal alanda olması gerektiğini düşündüğüm için Demirtaş’ın tutuklu olmasına ne ben ne partim bu çerçevede onay vermez yani olumlu görmez." ifadelerini kullandı.

YASİN BÖRÜ OLAYINDA NE OLMUŞTU?

50'den fazla insanın öldüğü 6-8 Ekim olaylarını başlatan çağrı ise Demirtaş'ın başkanlığında toplanan HDP Parti Meclisi tarafından yapılmıştı. Demirtaş, Suruç'taki canlı bomba saldırısından sonra ise tabanına seslenerek, "herkes kendi güvenlik önlemini alsın" demişti. Demirtaş, terör tepki eylemlerinde HDP binalarına yapılan saldırılara karşı partililerden misli ile karşılık vermelerini de istemişti.Daha sonra Börü ve arkadaşlarının mahalle arasında evleri gezerken YDG'li terörist bir grup tarafından takibe alındığını dile getiren Avukan Doğan, ardından yaşanılanları tüm detayları ile anlattı. Olay yeri inceleme polisinin kaydettiği görüntüler ile Börü ve arkadaşlarının otopsi görüntülerini izlediğini belirten Doğan, "Ben olay yeri ve otopsi görüntülerini izledim böyle bir vahşet yok" dedi.

Yasin Börü otopsi raporuna göre:

15 kesici delici yaralanma (baş ve boyun bölgesinde yoğun) 1 mermi girişi (çekirdek bedenden çıkarılmış) Ölüm nedeni, beyin kanaması, beyin doku harabiyeti, iç organ yaralanması ve iç kanama olduğu belirlenmişti.