GÜNDEM

Süleyman Özışık yazdı! Yarına dair umudumuz var artık

Türkiye gazetesi yazarı ve Nethaber Genel Müdürü Süleyman Özışık Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgaz hakkında çarpıcı bir yazı kaleme aldı..

Çok basit şekilde anlatayım. Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgaz yatağı evet, geleceğimizi kurtaracak kadar büyük bir şey değil. Toplamda 7 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak kadar bir şey diyebiliriz.
Ama mesele bu değil.
Mesele, Türkiye'nin hayalleri ve bu hayallerin peşinden koşturuyor olması.
Mesele, dünyanın karşı çıkmasına rağmen Mavi Vatan dediğimiz Akdeniz'de ve Karadeniz'de kimseye eyvallah etmeden, boyun bükmeden, milim geri atmadan yüreklice istediğimiz çalışmayı yapabilmemiz.
Mesele, bütün bu çalışmaları tamamen yerli ve millî imkânlarla yapabilmemiz. Mesele, dünya âlem korona nedeniyle içine kapanmışken, kadim zamanların barbar şövalyesi niteliğindeki ülkeler kendi derdine düşmüşken bu çalışmaları yapabilmemiz.
Türkiye'nin hâlinden, gidişatından memnun olmayabilirsiniz. Ekonomik krizden dem vurabilirsiniz. 
Ama unutulmaması gereken şu ki bu artık sadece Türkiye'nin sorunu değil. 
Daha önce de söylediğim gibi devletler yıkılıyor, birlikler çöküyor. İşte görüyoruz, Amerika dediğimiz ülkede bir haftada işsiz kalanların oranı 45 bin ortalamayı buldu. Ülkede ekonomik daralma tarihinde hiç görülmemiş rakamlara ulaştı. 
Dile kolay, yüzde 30'luk bir ekonomik daralmadan bahsediyor Amerika...
Dünyanın en büyük ekonomisi dediğimi Almanya ilk kez bir krize girdi ve nasıl kurtulacağının yollarını arıyor. İngiltere'si, İspanya'sı, Fransa'sı bu durumda.
Petrol zengini Arap ülkeleri maaş dağıtamaz durumda. 
Dünya haritasını önünüze koyun ve bütün devletlere bakın. Aralarında sadece Türkiye'nin yüzde 5'lik bir büyüme ortalamasını yakaladığını görürsünüz.
İşte tam da böyle bir ortamda Türkiye petrolde ve doğalgazda dışa bağımlılığı bitirecek bir hamlenin ilk adımını attı. Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi ilk keşif...
Bilinsin ki Türkiye bu noktaya geldiyse bundan sonrasını getirir, getirecek.
Yakın zamanda yeni ve çok daha büyük doğalgaz ve petrol rezervlerine ulaşacak. Bu belki birkaç ay sonra, belki bir iki yıl sonra olacak ve Türkiye bu noktada söylendiği gibi dünyanın yeni ekseni hâline gelecek. 
Deyin ki hiçbir şey bulunmadı. 
Yahu bulduğumuz doğalgaz rezervi bile bizi 7 yıl idare edecek. Bu az bir şey ama önemli bir şey. 5 milyar dolarlık bir maliyet sonucu bu doğalgaza kavuşacağız. Ve bu doğalgaz ülke ekonomisine 65-70 milyar dolar arası bir katkı sağlayacak.
Az bişey mi bu?
Şimdi birileri çıkıp, burun kıvırıyor, "Ay bu muymuş yani?" diye sözüm ona dalga geçiyor. Bunlara çok aldırış etmemenizi, bunların güdük ve salakça gündemlerine alet olmamanızı tavsiye ederim.
İnanın...
İnanın, Kemal Kılıçdaroğlu bir tane piknik tüpü bulmuş olsaydı bunlar, "Biz bulduk, biz bulduk" diye dünyanın reklamını yapardı. Neticede bir çeşme açılışını bile petrol bulmuş edasıyla reklamlaştırdıklarına şahit olmuşuz şurada...
Ve şurada bir Haliç'e sahip çıkamayan, İstanbul’un olan hizmetlerine sahip çıkamayan, 80'li yıllarda olduğu gibi kimi bölgelerde suyu tankerlerle dağıtan, üç tane kurbanlığı kesme işini bile başaramayan bir zihniyet var karşımızda. 
Bunlara ne anlatsanız boş. Bunların üzerine helikopterle altın dağıtsanız boş. 
Çünkü bunların derdi Recep Tayyip Erdoğan. Yurdun dört bir köşesinden petrol fışkırsa, bunlar Erdoğan'a küfretmeye, hakaret etmeye, "Bizi bitirdi" demeye devam edecek emin olun...
Onun için bunların gündeminin peşine takılmadan Erdoğan'a ve ekibine destek verme zamanıdır. 
Ben inanıyorum.
Erdoğan ve ekibi bu ülkeyi yakında petrolle de daha büyük doğalgaz rezervleriyle de tanıştıracak. Çünkü bu iktidar ülkede bugüne kadar imkânsız olan ne varsa mümküne çevirmeyi başardı.
Yine başaracak.
Yeter ki biz destek verelim.

Yorumlar 2 Yorum