GÜNDEM

Türkiye'deki turistler için dönüş başladı

Thomas Cook resmen battı. Dünyaca ünlü seyahat şirketi iflasını açıkladıktan sonra birçok turistin mağdur edilmemesi için çalışmalara başlandı. Türkiye'deki turistin yurtlarına dönüşü için 12 uçak Muğla'daki Dalaman Havaalanına getirildi.

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden 178 yıllık İngiliz tur operatörü Thomas Cook internet sayfasından dün  iflasını açıklanmştı. İflasın ardından şirket müşterilerinin mağduriyetini engellemek amacıyla kriz masası oluşturuldu. Türkiye'de 21 bin kişinin bu durumdan etkilendiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iflastan zarar görecek işletmeler için acil bir kredi desteği oluşturulacağının müjdesini vermişti.

Bakan Ersoy, ödemeler İngiliz kamu otoritesi güvencesi altında olup yolculardan ücret talep edilmemesi gerektiğini söylerken aksi takdirde yasal işlem başlatacağını belirtti.

Son olarak Muğla'nın bazı ilçelerinde tatillerini yapan İngiliz turistlerin ülkelerine dönmesi için İngiliz Sivil Havacılık Kurumunca görevlendirilen 12 uçak Dalaman Havalimanına getirildi.  

Sabah saatlerinden itibaren ülkelerine dönmek için bekleyen İngiliz turistler nedeniyle yoğunluk oluşan Dalaman Havalimanında, yolcular sivil havacılık bölümüne yönlendiriliyor.

Burada İngiltere'den gelen yetkililer tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılan turistler, daha sonra uçuş işlemlerini gerçekleştiriyor. Pasaport işlemleri tamamlananlar ise tahsis edilen uçaklara yönlendiriliyor.

Airbus 380 tipi yolcu uçağı Türkiye’deki ilk ticari uçuşunu Dalaman Havalimanından gerçekleştirdi. Saat 22.30’da havalimanına inen uçak, toplam 471 koltuk kapasitesi ile Dalaman’daki ilk grup Thomas Cook yolcularını Londra’ya götürdü. Dalaman Havalimanındaki ilk uçuşta 222 yolcu yer aldı.

İngiliz turistler, Muğla’nın ilçelerinden tur otobüsleri ve minibüslerle havaalanına taşındı. İngiliz Sivil Havacılık Kurumunca görevlendirilen 12 uçakla 24 saat içinde yaklaşık 3 bin İngiliz’in ülkesine döneği öğrenildi.

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu, İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ticari faaliyetlerine son verildiğini açıklamış, gelişmenin ardından Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden 150 bini aşkın İngiliz vatandaşının geri getirilmesi için operasyon başlatılmıştı.

Yorumlar
Günün Manşetleri