SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye tarihi rest

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile düzenlediği ortak basın toplantısında Avrupa Birliği'ne sert sözlerle yüklendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başlıkları:

İlişkilerimizdeki olumlu ivmeyi inşallah bu sene Sofya'da gerçekleştireceğimiz büyük ihtimalle Mayıs ayı son haftasında İkinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı'yla sürdüreceğiz. Bugünkü görüşmelerimizin ana gündem maddesini Suriye'de yaşanan gelişmeler oluşturdu. Rejimin İdlib'e yönelik saldırganlığın durdurulması yönünde atılabilecek adımları ele aldık. Bu kapsamda verdiğimiz mücadelelerde şehit düşen ailelerimize bir kez daha şahsım ve milletim adına başsağlığı diliyorum. Gösterdiği dayanışma için Başbakan Borisov'a teşekkür ediyorum.

"TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRDİ"

Hali hazırda İdlib'de 1,5 milyon insan evlerini terk etmiş ve sınırlarımızda bekliyor. Görüşmelerimizde maalesef Avrupa Birliği üyelerinin büyük bir çoğunluğunun bu konudaki duyarsızlığını da dile getirmek durumunda kaldım. 4 milyondan fazla sığınmacıya 9 yıldır ev sahipliği yapan Türkiye'nin durumunu malesef AB üyeleri ve  dünya hala anlamış değil. Aylar önce eğer adil bir yük paylaşımına AB bizimle beraber destek vermezse kapıları açmak durumunda kalırız diye açıklamıştım.  Biz Türkiye-AB arasında 18 Mart 2106'da yeralan taahhütlerimizi şimdiye kadar yerine getirdik.

"TÜRKİYE'NİN ONURUYLA KİMSE OYNAYAMAZ"

Adil yük beklentilerimiz ne yazık ki sonuçsuz kaldık. AB ise 18 Mart bildirisinin gereklerini tam olarak yerine getirmemiştir. AB bugün de çifte standart uygulamaktadır. Bakınız hala AB üyesi ülkelerin önde gelenleri bizim sınırlara şu anda yürüyen mültecilerle ilgili Türkiye'nin burada yanlış yaptığını söyleyecek kadar çifte standart uyguluyorlar. Hani adil yük ve sorumluluk paylaşımı? Bu yükü biz mi kaldıracağız? Biz zaten 40 milyar doları aşkın harcamayı yaptık. Söz verdiniz, 1 yıl içerisinde 6 milyar Avro Türkiye'ye verecektiniz. Onu da bize değil, milli bütçeye değil STK'lara vereceklerdi. Bunu verdiler mi? Hayır. Bu ara görüşüyoruz. Size 1 milyar Avro göndereceğiz diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz yahu! Bu akşam sayın Başbakana söyledim, biz artık bu parayı istemiyoruz. 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti onların vereceği parayı da bulur, üretir ve hercar. Türkiye'nin onuruyla oynamaya kimsenin hak ve yetkisi yoktur.

Yorumlar
Günün Manşetleri