TEKNOLOJİ

Zoom uygulaması ABD'de yasaklandı! Zoom programı öğrenciler için güvenli mi?

Corona nedeniyle en çok kullanılan Zoom uygulamasına ABD'den yasak geldi. Sebebi ise Zoom'un yeterli seviyede güvenli olamaması... Peki Zoom programı neden güvenli değil, tehlikeli? Zoom için Ziya Selçuk da harekete geçti.

Koronavirüs salgını sonrası milyarlarca insan evine kapanırken, kullanıcıların bir kısmı işlerini internet üzerinden iletişim uygulamalarıyla sağlarken, öğrencilerin de azımsanmayacak bir kısmı bu uygulamaları yoğun bir şekilde kullanıyor. Popüler uygulamalardan biri olan Zoom da bu çerçevede kullanıcı sayısını son haftalarda iyiden iyiye artıran bir uygulama ve görüntülü görüşme yapmak isteyenlerin başvurduğu bir platform.

Zoom kullananlar dikkat! Ders için kullanımı yasaklandı!

Ancak ABD'de Zoom, güvenlik engeline takıldı. New York City'de bulunan bölge okullarındaki öğrencilerin Zoom kullanımına yasak getirildi. 1800 okulda Zoom yerine Microsoft Teams uygulamasının kullanılması kararlaştırıldı.

New York City Eğitim Departmanı yetkilisi Danielle Filson tarafından yapılan açıklamaya göre Zoom bir süre incelendi; ancak kayda değer güvenlik açıkları nedeniyle Zoom ile yola devam edilmeyeceği belirtildi.

zoom

Zoom'un yasaklanmasıyla birlikte 1.1 milyon öğrenci, Microsoft Teams üzerinden uzaktan eğitimine devam edecek.

Zoom Meeting Nedir, Nasıl Kullanılır, Güvenli Mi?

Zoom programını kendi sitesinden (zoom.us) indirdikten ve kurduktan sonra ana ekran üzerinde yer alan ifadeler kısmında Online ders yapmak için tıkla, Yeni bir online derse katılma, ders planlama gibi farklı ingilizce seçenekler yer alıyor. Öğretmenler online ders yapmak için new meeting, yeni bir online derse katılmak isteyen öğrenciler Join, Ders planlama kısmı ise meetings olarak yer alıyor. Yeni bir ders başlatmak için “New Meeting” ikonuna tıklıyoruz.Burada size verilen meeting İD numarasını öğrencilere veriyorsunuz. Start Meeting tuşuna basıp derse başladıktan sonra öğrencileriniz ile ID'yi paylaşığ derse başlayabiliryosunuz. Açılan ekran üzerinden mikrofon ayarı video açıp kapatma ekran paylaşma katılan öğrencilerin sayısını gösteren ifadeler yer alıyor. Öğrenciler verdiğiniz ID ile zoom uygulaması üzerinden herhangi bir üyelik işlemi yapmadan derse katılılım sağlayabiliyor.

ZOOM NE ZAMAN KURULDU, KURUCUSU KİM?

Şirket, dokuz yıl önce Çin kökenli Amerikan iş insanı 50 yaşındaki Eric Yuan tarafından kuruldu. Yuan, şirketi kurmadan önce Amerikan teknoloji devi Cisco Systems'in mühendislik biriminin başkan yardımcılığı görevindeydi. Zoom'da düzenlenen toplantılara 2015 yılında katılan kişi sayısı 40 milyondu. Şirket 2019 yılında halka arz edildi ve piyasa değeri 16 milyar dolara yükseldi. Covid-19 salgınıyla bu rakamlar da katlandı. Zoom uygulaması güvenli mi? Cnn Türk'te yer alan haberde şu ifadelere yer verildi; İndirme rakamları bir anda fırlayan Çinli Eric S. Yuan tarafından kurulan Zoom’un pek güvenli olmadığı son gelen analizler ile ortaya çıktı.

Zoom‘un iOS’teki uygulamasında yer alan Facebook SDK‘sı yüzünden kullanıcıların tüm verilerinin Facebook’a gönderildiği itiraf edilmiş ve bu açık güncellemeler ile kapatılmıştı. Zoom’un tek vakası bu da değil. Bildiğiniz gibi WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında hackerların mesajlara ulaşamaması için E2E yani uçtan uca şifreleme sistemi kullanılıyor. Zoom’un da bu şifrelemeyi kullandığı sohbet esnasında bir uyarı ile belirtiliyor. Ancak firma yetkilisi görüşmeleri E2E yerine AES ile şifrelediklerini itiraf etti. Yani E2E şifreleme diyip daha düşük güvenlik sunan AES ile görüşmelerin güvenliği sağlanmış. Uygulamanın son vakası ise oldukça ilginç.

Yapılan analizler sonucu uygulamanın e-posta adreslerini ve fotoğraflarını 3. parti kişilere sızdırdığı/sattığı ortaya çıktı. Kaostan veri elde ederek büyük bir skandala imza atan bu uygulamayı güvenliğinize önem veriyorsanız kullanmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yorumlar
Günün Manşetleri