GÜNDEM

Zoom tehlikesi! Ziya Selçuk 81 ilin müdürünü toplantıya çağırdı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından EBA tavsiye edilse de yurt genelinde durum çok farklı. Çok sayıda il ve ilçede okul müdürü öğretmenleri yurt dışı bağlantılı online ders yapma imkanı sağlayan programlara yönlendiriyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu yüzden harekete geçti..

Öğretmenler okul müdürlerince Zoom adlı online video konferans programına zorlandığı iddia edildi. Bazı öğretmenlerden bu program yüzden ücret kesintisi yapılınca bakanlık harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 81 ilin müdürünü acil toplantıya çağırdı.

Video konferans programlarından biri de Zoom Meeting. Ancak geçtiğimiz hafta cinsel içerikli, ırkçı nefret söylemi içeren mesajlar bir anda sosyal medyada yayılan ve hacklenen şirket hakkında New York Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı.

ÜCRET KESİNTİSİ İDDİASI
Türkiye genelinde binlerce öğretmen, yöneticilerinin ve okul idarelerinin canlı ders baskısı nedeniyle Zoom programına girme konusunda yönlendirmesiyle söz konusu programı kullanmaya başladı.

BİLGİLER ŞİRKETİN ELİNE GEÇİYOR
Sisteme öğretmenlerin hesap ve öğrencilerin de kişisel bilgilerinin giriş yapılarak kullanılması nedeniyle, bilgiler programı yöneten uluslararası şirketin eline geçti.

HESAPLARDAN KESİNTİ YAPILDI
İzmir, Yalova, Muğla gibi birçok ilin milli eğitim müdürlüğü Zoom programının ücretsiz olduğunu vurguladı gibi sadece bu programdan ders anlatıldığı için öğretmenlerin bazılarının hesaplarından 58.5 dolar kesildi. Uluslararası bu program dışında hiçbir teması olmadığını söyleyen öğretmenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

ÖĞRENCİLER İÇİN TEHLİKE
Hesaplarından para kesildiğini, banka bildirimiyle öğrenen öğretmenler durumu yöneticilerine bildirdi. Bu süreç aynı zamanda, Türk öğrencilerin canlı yayındaki görsellerinin de, art niyetli kişi ya da kişilerin eline geçme riskini ortaya çıkardı.

Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile Muğla’da bazı okul müdürleri ile bir çok ilçe ve okul müdürlerinin Zoom başta olmak üzere canlı yayın yapan çok sayıda yabancı programı önerip, detaylı bilgilendirme içeren talimat yazısı göndermiş.

BAKAN ACİL TOPLANTI İSTEDİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaşanan durum üzerine bu sabah 81 il milli eğitim müdürünü acil toplantıya çağırdı. Bakanlığın, Zoom programının sahibi şirketle bir anlaşması olmadığı gibi bir talimatı da bulunmadığının altı çizilirken, EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi.

Sorumlular hakkında MEB’in soruşturma açması ve Bakan Selçuk’un toplantısı sonrası öğrenci ve öğretmen güvenliği için uygulama üzerinden canlı ders anlatımına yasak getirilmesi talimatı verilmesi bekleniyor.

ÖĞRETMENLERE ZOOM TALİMATI
Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre; Öğretmenlere, zoom programını bilgisayarlarına kurması ve canlı ders anlatımlarını buradan yapmaları için il, ilçe ve okul müdürleri talimat verdi.Öğretmenlerin ders verdiklerini kanıtlamaları için her gün 6 farklı açıdan çekilmiş fotoğrafı da kendilerine atması istenildi. Öğretmenlere haftalık ders programı yapmaları ve rapor hazırlamaları da emredilerek aksi halde ek ders ücretlerinin kesileceği tehdidinde bulundukları görüldü.

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri