YAZARLAR

Osman Kavala’yla neden uğraşıyorlar?

Osman Kavala uzun süreden beridir tutuklu. Gezi Davasından beraat etmişti ancak 15 Temmuz darbe girişimi hakkında açılan davadan ötürü halen daha tutuklu.

Cengiz Gülaç
Cengiz Gülaçcengizgulac@nethaber.com

Osman Kavala tutuklanmadan önce hakkında çok fazla şey biliyordum dersem yalan olur. Çok fazlayı geçtim, Kavala hakkındaki az bilgim bile az sayılırdı!

            Acaba bunun sebebi kişisel cehaletim miydi yoksa başka bir şey miydi?

            Toplumun yüzde doksan dokuzundan fazlası Osman Kavala tutuklandığında kimdir diye sağlıklı bir bilgiye sahip değilse bunun sebebi cehalet olmasa gerek.

            Kavala ünlü bir siyasetçi değildi. Ünlü bir sanatçı da değildi. Her gün ekranlarda, gazete sayalarında boy gösteren birisi de değildi…

            Tutuklanana kadar sadece dar bir çevrenin bildiği bir isimdi. Bu sebepledir ki özel olarak ilgimi çekmediğinden Kavala benim için sadece göz aşinalığı seviyesindeki birisiydi.

            Yazıyı yazarken Vikipedi Kavala hakkında ne yazmış, merak ettim:

Mehmet Osman Kavala (d. 2 Ekim 1957, Paris), Türk iş insanı, insan hakları savunucusu ve hayırsever. 1990'ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olmuştur. 2002'den beri kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Uluslararası Af Örgütü'nün bağışçılarından biridir. Türkiye'de risk altında olan kültürel mirasın korunmasına yönelik çabaları nedeniyle 2019 yılında Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü'ne layık görülmüştür. Yine 2019 yılında, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin demokratik toplum çalışmalarına katkıda bulunan ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı altında olan kişilere verdiği "Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü"ne layık görülmüştür.

            Bu kısa bilgiden hareketle Türkiye Cumhuriyeti Devleti… Hadi birilerini mutlu edeyim, Recep Tayyip Erdoğan veya Ak Parti Osman Kavala’dan ne istiyor? Neden uğraşıyor, anlamaya çalışalım…

            Kavala hakkında açık kaynaklarda yer alan bilgileri tek tek ele alalım:

            Türk iş insanı…

            Ak Parti’ye, Erdoğan’a zarar verecek, uluslararası çapta bağlantıları olan devasa bir sermayeye mi hükmediyor?

            Parasını pulunu saklamıyorsa, hayır!

            İnsan hakları savunucusu ve hayırsever…

            Türkiye’de Kavala hangi insan hakları konusunda gündem olup Ak Parti’ye zarar vermiş de haberimiz olmamış? 83 milyonluk ülkede kaç kişi Kavala’yı hayırsever diye bilir? Ki, hayırsever olmak insanı neden hedefe koysun?

            Sivil toplum kuruluşlarına destek olmuş…

            Hangilerine, ne yapmış, ne vermiş? Bilen var mı? Yok. Bu ülkede her sivil toplum kuruluşuna destek olanı tutukluyorlar mıymış? Elimizde böyle bir veri yok.

            2002'den beri kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olması…

            Bu yüzden tutuklandı dersek bu satırları okuyan kaç kişi kahkahayı basar acaba!

            Uluslararası af örgütünün bağışçısı olması…

            Ne yapmış olabilir ki, iddia edildiği gibi bölesi bir kinle darbe faaliyetiyle suçlansın?

            Uzatmaya gerek yok.

            İstanbul’da dar bir çevrenin tanıdığı, şöhretiyle, faaliyetleriyle çok dikkat çekmeyen birisiyle devlet neden uğraşıyor?

            Hadi diyelim Ak Parti muhalifi diye tutuklandı diyenler olacaktır…

            Ona sıra gelene kadar muhalif olan her şöhretli kişi tutuklansaydı cezaevlerinde gardiyanlara koridorlarda bile yer kalmazdı!

            Tutuklanmadan önce Osman Kavala deyince her yüz bin kişiden birisi tanıyorum diyorduysa kimse bana Kavala’nın muhalifliğinden, şöhretinden bahsetmesin!

            Berat Albayrak’ın istifasını bile getirip “Sermaye yatırım mı yapacak? Bakar ülkene, Osman Kavala tutuklu. Gelmez kardeşim!” diyerek ekonominin kötü gidişini Osman Kavala’nın tutuklanmasına bağlayan arkadaşlar bizleri bir konuda ikna etmek zorunda değil mi?

            Bilinirliği “hiç” hükmünde olan birisinden, olası muhalifliğinden devlet neden korksun, onunla neden uğraşsın?

            “Kavala hiçbir delil olmadan tutuklu. Kavala suçsuz olduğunu değil tutuklayanlar suçlu olduğunu ispat etmek zorunda.” Diyerek hukuk fakültesi irinci sınıf öğrencisinin bile bir çırpıda söyleyeceği evrensel “Masumiyet karinesi” ilkesini hatırlatacak arkadaşları uyarayım!

            Osman Kavala neden mi tutuklu?

            Önce bu yazıya kafa yorun. Bakalım kim doğru cevabı verecek?

            Sonra da cevapları yazalım! Delilleriyle birlikte tabii ki…

            Kendi halinde, son derece dar bir çevrenin tanıdığı, çok fazla etkisi olmayan sıradan bir entelektüel ne yapmış olabilir ki!..

            Coming soon!

Yorumlar 9 Yorum