YAZARLAR

Karantina sürecinde kesinlikle yapmamanız gerek 5 şey

Koronavirüs salgınının ülkemizde yayılmaya başlamasının ardından bütün yetkililer zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması gerektiğini söylüyor. Peki karantina sürecinde evdeyken yapmamız ve yapmamamız gerekenler neler? Bu iki sorunun cevabını sizler için aradım. Umarım faydalı olur...

Muhammet Affan Polat
Muhammet Affan Polatmuhammetaffan@nethaber.com

KARANTİNADA KESİNLİKLE YAPMAMANIZ GEREKEN 5 ŞEY

1- Duyduğum, öğrendiğim kadarıyla moral ve motivasyonu yüksek tutmak vücudumuzun bağışıklığına destek olarak virüslere karşı direnci arttırıyormuş.

O sebeple öncelikli tavsiyem Yılmaz Özdil'in yosun tutmuş kafatasından çıkan saçma sapan açıklamaları dinleyip sinirlerinizi germeyin. Sakin olun...

2- Can Ataklı denilen 28 Şubat'tan kalma pörsümüş zihinli herif uzaktan eğitim derslerini başörtülü hocalarımızın anlatmasına dil uzatarak, başörtülülerin öğretmen profilinde gösterilmesini yanlış bulduğunu söylemiş.

Yine aynı sebepten sakın bu gibi beyninin yüzde 1'lik kısmıyla uyuyup yemek yiyen kullanmadığı yüzde 99'luk kısmıyla da yazı yazıp yayın yapan isimlerin dediklerine bakıp öfkelenmeyin. Moralinizi bozmayın. Ona yalnızca ''Uzaya mekik fırlattınız da başörtüsüne mi takıldı?'' diye sorup geçin...

3- Bu dönemde sosyal medyayı yalnızca gelişmeleri takip etmek maksadıyla kullanın. Yalan yanlış algı oyunlarına alet olmayın.

Hele hele Çin'den alınan test KİT'lerinin parasını yıllar önce yaşamış Mustafa Kemal'in ödediği gibi soğan cücüğü kadar beyinler tarafından uydurulmuş haberleri görüp beynini kullanmaktan bu kadar aciz olan insanlarla aynı toplumda yaşadığınız gerçeğiyle en azından şimdilik yüzleşmeyin.

4- Yapıcı eleştirileri tenzih ederek söylüyorum, sırf hükumete laf çarpmak için yapılan ve hiçbir gerçekçi dayanağı olmayan tenkitleri dinlemeyin ve pirim yapmalarına izin vermeyin.

Çünkü bu tarz açıklamalar tamamen devlet mekanizmalarının işleyişini yavaşlatmak ve toplumsal motivasyonu aşağı çekmek için yapılıyor. Aman dikkat edin!

5- Türkiye ile İtalya arasında yapılan karşılatırmalara kulak asmayın. Çünkü Türkiye ve İtalya'nın yaşlı nüfuslarının ülke nüfusuna oranı başta olmak üzere birçok demografik özelliği birbiriyle uyum sağlamıyor.

Bu sebeple yapılan kıyaslamalar da gerçeklikten uzak kalıyor. Buradan yola çıkarak yazılan felaket senaryolarına itibar etmeyin.

KARANTİNADA YAPMANIZI ÖNERDİĞİM 5 ŞEY

1- Kitap okuma alışkanlığınız yoksa bu dönem sizin için bir daha bulamayacağınız bir fırsat olabilir. Hatta dilerseniz sizin için birkaç kitap tavsiyesinde bulunabilirim.

- Osmancık (Tarık Buğra)

- Çöle İnen Nur (Necip Fazıl Kısakürek)

- Hayvan Çiftliği (George Orwell)

- Davam (Necmettin Erbakan)

- Ölü Ozanlar Derneği (Nancy H. Kleinbaum)

- Hayat Felsefesi Yahut Yaşamak Sanatı (Kadir Mısıroğlu)

2- Karantinada olduğunuz süreçte hobi edinebilirsiniz. Bu resim çizmek olabilir. Daha önce hiç yazı yazmayı düşündünüz mü? Belki bu süreçte bunu deneyebilirsiniz. Yahut ileride insanlara anlatmak üzere 'Karantina Günlükleri' tutabilirsiniz. Belki birkaç şiir de karalayabilirsiniz... Bence kesinlikle deneyin.

3- Daha önce izlemedeğiniz filmleri sırayla izleyebilirsiniz. Evde zaman yavaş geçiyor ve bu her geçen gün biraz daha sıkıcı bir hal alıyor. Film izlemek can sıkıntınızı biraz da olsa geçirebilir. 

4- Sevdiklerinizle sık sık telefondan görüşün. Muhabbet etmek bir an olsun insana bazı şeyleri unutturabiliyor. Sohbet konunuzun 'koronavirüs' olmaması şartıyla tabii ki... Zira son günlerde doğal olarak bundan başka bir şey konuşamaz olduk. Biraz havadan sudan konuşmanın kimseye zararı olmayacağı kanaatindeyim.

5- Hayal kurun. Evet evet! Hayal kurun. Hayal kurmak her zaman olduğu gibi böyle zorlu dönemlerde de yapılabilecek en güzel aktivite. İçinde bulunduğumuz sıkıntılı günler bittiğinde yapmak istediğiniz ilk 5 şeyi kafanızda listeleyebilirsiniz mesela.

Ve tabii ki tüm tedbirlerinizi aldıktan sonra bol bol dua edin. 'İşimiz duaya mı kaldı?' diyenlere, 'Dua müminin silahıdır. Biz önce tedbir alıp sonra tevekkül edilmesini emreden bir dinin mensuplarıyız' diyerek dua etmeye devam edin...

Allah sağlığınıza zeval vermesin...

Cuma günü görüşmek üzere...

Yorumlar