YAZARLAR

Bilim Kurulu'na "Maskeli" sorular..

Epidemiyoloji, enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları konularında uzman ve asli görevi aşı, ilaç ya da önleyici tedavi bulmak, bu konuda çalışmalar ya da açıklamalar yapmak olan ‘’Bilim Kurulu’’ Dünya Sağlık Örgütü'nün söylemleri hariç herhangi bir söylemde neden bulunmadı ?

Erdinç Şahin
Erdinç Şahinerdincsahin@nethaber.com

Bilim Kurulu'na "Maskeli" sorular..

Hepimizin malumu üzerine, Covid-19’un bir salgın olduğu haberleri dünyada yayılmaya başladığı zamanlarda Türkiye'de ‘’Bilim Kurulu’’ adı altında konusunda ihtisas sahibi kişilerden oluştuğu söylenen bir oluşum kuruldu.

Konu ile ilgili en yetkili ve sorumlu olan bu kurulu, bizlerde medya kanalıyla takip ettik. Bu süreç içerisinde olanlar beraberinde birçok soru getirdi.

Mesela;

Öncesinde salgın, sonrasında Pandemi gibi küresel kavramlar ile ilgili kurulan bilimsel bir oluşumda Sosyolog, Toplum Mühendisi, Psikolog Ekonomist hatta İlahiyatçı var mı ? ekranlarda neden epidemiyoloji alanındaki isimlerle sınırlı kalındı ?

Salgın Çin'de başladığı ilk günden beri; Çin yetkili birimlerinin herkesin maske takması zorunlu derken, Türkiye'de Bilim Kurulu üyeleri neden haftalarca maskeyi sağlıksız gördü ?

Toplu taşıma üzerinden yayılım hızı kat be kat fazla olduğu apaçık ortada iken, hiçbir Bilim Kurulu üyesinden Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde toplu taşımada yanlışlar yapıldığına yönelik neden acil bir açıklama yapılmadı ?

‘’Bilim Kurulu’’ nun sokağa çıkma yasağı ısrarının, Türkiye'de ekonominin ve toplum psikolojisinin bozulmasına neden olacağı biliniyor muydu ?

Ekonomik yıkımın önüne geçmek için, Cumhurbaşkanı tarafından kaldırılan Sokağa çıkma yasaklarının, Bilim Kurulu tarafından tekrar gelmesi ısrarında bulunuldu mu ?

Koronavirüs'ten önce Türkiye'de zatürreden ya da gribe bağlı organ yetmezliğinden ölen veya geçmiş yıllarda vefat eden kronik hastalık sahibi insanların oranı neden dile getirilmedi ?

Pandemi vakaları gizleniyor deyip, süreci sabote etmeye çalışan kişi ve kurumlara karşı Bilim Kurulu neden sürekli sessiz kaldı ?

Geçmiş yıllarda grip, nezle vb. gibi hastalıklardan vefat eden hasta sayısı ile günümüz kıyaslaması neden yapılmadı ?

Son zamanlarda mecbur kılınan maskenin, insan sağlığı açısından olumsuz etkileri olup olmadığı araştırılıp dile getirildi mi ?

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri hastaya ya da hasta yakınlarına beyan edildi mi ?

Test ve filyasyonun toplum sağlığı açısından kazandırdıkları ve kaybettirdikleri incelendi mi ?

Epidemiyoloji, enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları konularında uzman ve asli görevi aşı, ilaç ya da önleyici tedavi bulmak, bu konuda çalışmalar ya da açıklamalar yapmak olan ‘’Bilim Kurulu’’ Dünya Sağlık Örgütü'nün söylemleri hariç herhangi bir söylemde neden bulunmadı ?

Salgın, 1,5 Milyar nüfuslu Çin'de başlamasına rağmen, son zamanlarda Çin'de hayatın maskesiz ve sosyal mesafesiz devam ettiğine dair görüntülere dair Bilim Kurulu'nun yorumu nedir ?

Bütün bu sorular bir kenara dururken, tavsiyeler sonucu yapılan zorunlu uygulamaların ortaya çıkardığı;

Ülkemizdeki pandemi sürecinin ekonomik yıkımını Maliye Bakanlığı’nın angaje etmesine rağmen, neden özellikle Bilim Kurulu alkışlandı ?

Karantina tedbirlerini İçişleri Bakanlığı ve bağlı birimlerinin üstün bir gayretiyle yürütülmesine rağmen, neden özellikle Bilim Kurulu alkışlandı ?

Yurt dışındaki vatandaşların ana vatana dönüşünü Dışişleri Bakanlığı koordinesinde yapılmasına rağmen, neden Bilim Kurulu alkışlandı ?

Maske, dezenfektan, etil alkol, kolonya, medikal ürün üreten birimleri kontrol edip, suistimali hızlı bir şekilde engelleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olmasına rağmen, neden sürekli Bilim Kurulu alkışlandı ?

Asli görevi olmamasına rağmen solunum cihazını üreten "BAYKAR",  Bilim Kurulu tarafından taktir edildi mi ?

Her türlü talebin, hastanelerin, karantina merkezlerinin, tüm tıbbi ve insani gereksinimlerin teminini ve koordinesini sağlayan Cumhurbaşkanı'nın özellikle adının geçirilmemesi için imtina mı edildi ?

Bilim Kurulu bu süreçte neler yaptı ?

Yorumlar 28 Yorum