YAZARLAR

Dolar gözünüze girsin

Anlamanın anlamını dahi anlamamışlar için, anlamayacaklarını anladığım halde bir daha anlatayım. Bugün Beştepe, Beş Cephede Türkiye için, bu milletin geleceği için, bu milletin eskilerinin yapmadığı ya da yapamadığı şeyler için savaşıyor.

Benim güzel ülkemin çirkin aklı kıtları, aşağılık hainleri, su, hava ve siyaset olmadan yaşayamayan siyasi meczupları, şimdi de dillerine doları dolamışlar. Bu söylemi kullanmayacaktım ama vazgeçtim kullanacağım, tıpkı etraf yanarken saçını tarayan mahallenin malum şahsiyetleri gibi.

Hakim olduğuma inandığım, bildiğimi düşündüğüm alanlardan birisi de ekonomidir. Bu nedenle elbetteki özellikle doların ama bunun yanı sıra bir çok yabancı paranın Türkiye ekonomisi anlamında ne ifade ettiğinin kesinlikle farkındayım.

Evet bu ülkede dolar ekonominin anayasasıdır. Hem reel anlamda hem de psikolojik olarak böyledir. Mevcut yaşananlarda, sizin deyiminizle yüksek dolarda, iktidarın da hatasının olduğu tartışılmaz.

Tamam bunlar doğrudur fakat doğru olan başka şeylerde var. Bakın bugün Beştepe, Beş Cephede Türkiye için, bu milletin geleceği için, bu milletin eskilerinin yapmadığı ya da yapamadığı şeyler için savaşıyor.

Anlamanın anlamını dahi anlamamışlar için, anlamayacaklarını anladığım halde bir daha anlatayım.

Bakın, bugün tıpkı 100 yıl öncesi gibi yarı örtülü şekilde de olsa bu millet için Kurtuluş Savaşı veriliyor. Değişik üçüncü şekilde anlatayım, bakın bugün bu hesaplar kapatılmazsa, 100 yıl önce kapatılamayan hesaplarla 100 yıldır uğraştığımız gibi bundan sonra gelecek nesiller de 100 yıl uğraşır.

Sizin ağzınızdaki tekerleme ne? Dolar neden yükseliyor?

Ne diyeyim size, dolar gözünüze girsin. Hem de her ikisine de.

1994 krizine bir bakış atalım. Dolar nerelerden nerelere gelmiş. Eski parayla 8 bin TL’den 42 bin TL’ye fırlamış. Üstelik günlerle ifade edilecek kadar kısa bir sürede. Matematikleri kifayetsiz kalanlar için ben hesaplıyayım, tam beş kat artmış. Döviz rezervleri 7 milyar dolardan 3 milyar dolara gerilemiş.

Bu şeamet tellallarının on parmakları olduğundan ve hesaplayabileceklerine inandığımdan eşittirin sonrasını onlara bırakıyorum.

Ya 2001 krizi, orada durum farklı mı? Hayır değil.

Yine eski lirayla dolar 600 bin liralardan 1.5 milyon lira'lara tırmanmış. Peki sonuçta ne olmuş? Evet Türk ekonomisi yara almış. Evet Türk halkı zarar görmüş. Evet oldukça sıkıntılar çekilmiş ama sonuçta yine dolar makul seviyelerde tutulmuş, ardından ekonomi iyileşmiş ve Türkiye rutin büyümesine devam etmiş.

Diğer söylemle, memleket bölünmüş mü? Türkiye’nin 100 yıllık çıkarları elinden alınmış mı? Hayır, yalnızca küçük kıyamet yaşanmış.

Ya şimdi? Dolar 7,80 TL buda neyin nesi? İktisat fakültelerinin kapısından geçenler bile şunu bilir, doların TL karşısında ki değerinin çok büyük bir bölümü 2008 küresel krizinin getirdiklerinden, 100 yıllık hesapların kapatılma zamanının bu yıllara denk gelmesinden ve bu vesileyle de ülkemizin çevresinin ateş hâlesi halini almasından ve nihayetinde de Covid 19’un etkileri ile iyice rayından çıkan dünya ekonomisinden dolayıdır.

Tekrarlıyorum, iktidarın hataları yok mu? elbetteki mevcut iktidarın yaptığı yanlışlıklar da var ama onlar yekünün azınlığını oluşturacak orandadır.

Şöyle bir çevrenize bakın. Suriye, terör ve butik Kürt devleti. Irak, yaklaşık 40 yıldır uğraştığımız PKK terörü.

Doğu Akdeniz, enerji kaynakları ve gasp edilmeye çalışılan Türkiye’nin hakları. Libya, eğer Libya yoksa Türkiye’nin çıkarları da tehlikededir. En sonunda da Türkiye’nin kan kardeşi Azerbaycan.

Türkiye bu coğrafyaların tamamında var. Üstelik askeriyle, parasıyla, dikkatiyle ve enerjisiyle.

Bunların üzerine dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik ve Pandemi krizini de ekleyin. Nihayetinde sizin dilinizde dolar 7,80 TL  bence zamanın sorusu, eğer 100 yıl önce yöneticiler hedefleri Misakı Milli sınırlarında başarılı olsaydı, en azından Musul ve Kerkük Türk toprağı yapılabilseydi petrolün milli ekonomiye, 100 yıllık katkısı ne kadar olurdu?

Rakkam beyni uçuklatan cinsten değil mi? Bu soruyu bugün ben ve bir çok insan soruyor. İnanın bana 100 yıl sonra da yine bir çok insan imkanlarına bakıp şöyle soracak, 100 yıl önce mevcut iktidar üzerine düşeni yeterince yapabilseydi, bugün sadece Doğu Akdeniz'den gelen 100 yıllık enerji geliri ne kadar olurdu? Doların yükselmesi için küçük kıyamet demiştim ya, işte bu sorunun cevabı sıfırsa o zaman Türkiye için büyük kıyametdir.

Ece Üner Kim Kardashian a çok güzel bir kapak yapmış. Şöyle ciltli, yaldızlı. Sözüm Ece hanıma, Ece hanım sadece Kim Kardashian değil, biz de de bir çok insan beynini bırakıp başka taraflarından referans alıyor.

Yorumlar