YAZARLAR

Erdoğan'ın sürprizi Çayeli petrolü olabilir

Enerji kaynakları ister Çayeli'nde, ister Tuna-1 sahasında, isterse Akdeniz’de bulunmuş olsun ortada bir gerçek var ki oda şudur. Türkiye gibi gelişmiş bir ülkenin bir de kendine yetebilecek enerjiye sahip olması, başlardaki aklın bile, aklını başından alacak kadar muhteşem bir olaydır.


Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan öyle bir açıklama yaptı ki, değil Türkiye’yi bütün dünyayı hareketlendirdi. O dakikadan bu yana Türkiye ve bütün dünya bu konuşmayla yatıp kalkıyor desek yanlış olmaz.

Sayın Cumhurbaşkanı'nın tam bir söz ustası olduğu tartışılmaz. O halde konuşmasında seçtiği kelimelerde dikkatli incelenmeli.

O Zaman söz konusu açıklamanın ilgili bölümüne bir bakalım. “Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum. Tabii açıklarsam bu işin heyecanı, her şeyi kaybolur. Onun için açıklamamakta fayda var diye düşünüyorum."

Sayın Erdoğan’ın tam bir söz ustası olduğunu, o nedenle açıklamayı kelime bazında incelemek gerektiğini söylemiştim. Açıklamaya ayrıntılı olarak baktığımda, dikkatimi çeken özenle seçilmiş kelimeler ve söylemler var.

Müjde, hayal, rüya kelimeleri ve "Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum"  söylemi.

Teker teker gidersek, müjde her konuda verilebilir. Örneğin yüksek oranda bir büyüme bile müjde sayılabilir. Ama verilecek Müjde’nin hayali ve rüyası içerisinde olunması Müjde’nin konumunu farklı bir boyuta taşıyor. Öyle ki, insanın aklına bu müjde'nin ancak hayallerde kurulabilecek, rüyalarda görülebilecek cinsten, olduğunu düşürüyor.

Ya, "Türkiye’de yeni bir dönem açılacak" söylemi.

Şöyle bir zihin jimnastiği yapın... Size, hayatınızda yeni bir dönem açılacak, desem aklınıza neler gelir?

Özetle, hayatınız boyunca yaşadığınız şeylerden çok daha farklı şeyler değil mi? Mesela iyi bir üniversite kazanmanız. Mesela sevdiğiniz insanla evlenmeniz. Mesela milli piyangodan hatırı sayılır bir ikramiye kazanmanız. Yani demem şudur, Sayın Erdoğan’dan Cuma günü bütün Türkiye’yi, düzeltiyorum en azından Türkiye’nin yarısını çok mutlu edecek bir açıklama gelebilir.

Şimdi dünya ile birlikte bütün Türkiye, bu gün Sayın Erdoğan ne müjde açıklayacak, toto oynuyor.

Ağırlıklı söylenenlere bir göz atalım. Çinle 400 milyar dolarlık Swap anlaşması. Evet müjde olabilir fakat hayallik, rüyalık bir şey değil. Tamam Türkiye’nin döviz sorununu halledecek, Bu yılı ve 2021’i kurtaracak ama Swap yalnızca İhtiyaç halinde milli paranızla dolar alabilme anlaşmasıdır.

Koronavirüs aşısı bulundu iddiası da benim için uzak ihtimal. Hele hele yönetim sistem değişikliği ise bazılarının temennisinden öteye geçemez.

Geride kalan tespit edilen enerji kaynakları. Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 ve Kıyıköy de doğal gaz bulduğu da söyleniyor. Evet belli ki müjde enerji kaynakları ile ilgili ama bana göre olay sadece doğal gaz bulunmasıyla alakalı değil.

Müjde sanırım tespit edilen zengin enerji rezervleri ile ilgili. bana göre tespit edilen sahalar büyük ihtimalle petrol sahaları olmalı.

***İşte halen az da olsa petrol sızıntısı görünen o noktada, işte dedemler ve yaşıtlarının Büyükdere ağzı dedikleri bölgede, Çayeli’nin yaklaşık 10 km açıklarında Fatih Sondaj Gemisi sondaja başlayacak. Hani derler ya, pu... Bak buraya yazıyorum, Ben de puu... Demeden buraya yazıyorum, Fatih Çayeli'nde petrolü fethedecek.***

 24 Temmuz tarihli, Fatih Çayelinde petrolü feth edecek, başlıklı yazımdan alıntı. (Yazının tamamına,  https://www.nethaber.com/yazarlar/kazim-kose/fatih-cayelinde-petrolu-fethedecek-27254  linkten ulaşabilirsiniz. )

Peki,söz konusu müjde ile ilgili yorumum ne? Söyleyeyim, benim fikrim 80 yıldır petrol sızıntısı olan, yerel halkın sızıntının yoğun görüldüğü 1930’lu yıllarda deniz üzerinden alıp kandillerde yaktıkları, Çayeli Büyükdere çayı açıklarında büyük bir petrol rezervi tespit edildiğine dair.

Belki şöyle düşünebilirsiniz, Oruç Reis Doğu Akdeniz’de, Fatih Tuna-1 Sahasındayken Çayeli'de nereden çıktı?

Cevaplayayım, eğer müjde enerjiyle ilgiliyse, açılan ve enerji bulunan bir kuyu tek başına hayallik, rüyalık olay değildir. Hayallik rüyalık olan enerji ya da doğal gaz Türkiye’nin enerji ihtiyacının en azından büyük bir kısmını karşılayacak rezervler olsa gerek.

Rezervlerin tespiti içinse bir çok farklı araştırma türü ve uzun zaman lazım. Kısaltırsam, "Oruç Reis, Fatih nire, Çayeli açıkları nire" deyip tahminimin gerçeklerden uzak olduğunu zannetmeyin. Sonuçta, yazımı kaleme aldığım tarihe göre söylüyorum, yarınki müjde uzun süren araştırmaların neticesinde yapılacak bir açıklama da olabilir.

Enerji kaynakları ister Çayeli'nde, ister Tuna-1 sahasında, isterse Akdeniz’de bulunmuş olsun ortada bir gerçek var ki oda şudur.

Türkiye gibi gelişmiş bir ülkenin bir de kendine yetebilecek enerjiye sahip olması, başlardaki aklın bile, aklını başından alacak kadar muhteşem bir olaydır.

Yorumlar 1 Yorum