YAZARLAR

Teşekkürler Sayın Valim...

Bu çalışma belki de dünyada da ilk; ama Türkiye’de kesinlikle ilk... Önce işaret dilinde bir ilmihal ortaya koymak, ardından da işitme engelliler alfabesi ile Kuran-ı Kerim mealinin hazırlanması.

Bu teşekkürüm, hem de en büyüğünden... Batman Valisi aynı zamanda Batman Belediye Başkan Vekili Sayın Hulusi Şahin‘e...

Bir vatandaş olarak teşekkürler, bir engelli olarak teşekkürler ve bir köşe yazarı olarak teşekkürler...

Medyada zaman zaman valilerle ilgili olumsuz haberlere rastlıyoruz. Muhalif medyanın özellikle de sosyal medya tetikçilerinin üzerinde dans ettiği söz konusu haberler günlerce gündemde bırakılıyor.

İşte size olumlu ve değerli bir vali haberi...

Hadi bakalım, madem niyetiniz siyaset yapmak değil, madem niyetiniz kamu görevlisini linç etmek değil, madem niyetiniz sadece haberciliğin hakkını vermek -öyle iddia ediyorsunuz- o zaman bu haberin de hakkını verip günlerce gündemde tutun.

Bir kamu görevlisinin görevini yapması haber değildir,diyecekseniz; orada durun. Bu yazımdan da kısmen anlayacaksınız; ama neden haber olabileceğini çarşamba günkü yazımda uzun uzun aktaracağım.

Siyasi düzlem üzerinde sosyal bir araştırma yapmak istedim. Niyetimi belli etmeden yanımdaki insanlardan 1 den 81’e kadar 10 sayı seçmelerini rica ettim. Tesadüfen seçilen o 10 numaranın 1 tanesi de Batman’ın plaka koduydu.

İşte Batman Valisi, yedi aylık Batman Belediye Başkan Vekili Sayın Hulusi Şahin’le de o vesileyle tanıştım.

19 Ekim pazartesi günü saat 9.00’la 12.00 arasında, önceden tespit ettiğim 10 belediyeyi aradım. Bütün belediyelerin özel kalem ya da ilgililerine birebir aynı cümlelerle talebimi ilettim.

Sonuç?... Sonucun tamamı çarşamba günü, bugün sadece Batman‘la ilgili bölümü kaleme alacağım.

11.30 gibi Batman Belediyesine telefonla ulaştım. Özel kalemden bir yetkiliye kendimi tanıttıktan sonra, görme engelli olduğumu belirterek dezavantajlı grup üzerine bir yazı kaleme aldığımı bu nedenle sayın Belediye başkanıyla engellilik üzerine 5 dakikalık telefon görüşmesi talebimin olduğunu aktardım. Yetkili, sayın valimize ileteceğim dediğinde, o zaman Batman Belediyesi’ne sayın valinin kayyum atandığını hatırladım.

İşi sadece belediye başkanlığı olan üstelik seçilerek geldiklerinden oy kaygısı bulunan belediye başkanlarıyla, aynı zamanda valilik görevini de yapmak durumuna sahip bir belediye başkanını eşit şartlarda değerlendirmek haksızlık olmaz mı, sorusunu kendime yönettim.

Bu şekilde en fazla 1 saat düşünebildim. Çünkü telefonum çaldı ve Batman Belediyesinden aranyordum. Özel kalem görevlisi, “sizin için uygun tarih ne zaman”sorusunu yöneltti. Ben de kendilerine, “cuma günü akşamına kadar benim için her zaman uygun” cevabını verdim.

Perşembe günü telefon geldi. Sayın Valinin cuma günü 9.30’da randevu verdiklerini söylediler. Cuma sabahı 8.30’dan 9.28’e kadar üç kez arandım ve tam 9.30’da Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Sayın Hulusi Şahin ile telefonda karşı karşıdaydık.

Neden bu kadar ayrıntılı anlattım? Sanırım çarşamba günkü yazım yeterli cevap olacaktır.

Sayın valiye ilk sorum, “engelliler konusundaki çalışmalarınız nelerdir” oldu.

Biz, tabi daha yedi aydır görevdeyiz; cümlesiyle başlayan sayın valinin yaptıklarını dinledikten sonra, Batman belediyesinin 17., 27., 37., Ayın ardından engellilerle ilgili çalışmalarının neler olabileceğini merak etmeye başladım.

Sayın vali gelişmişliğin en büyük göstergesinin dezavantajlı gruplarla ilgili yapılan çalışmalar olduğunu belirterek, kendilerinin de dezavantajlı gruplara özellikle duyarlılık gösterdiklerini söylediler.

Sayın vali sözlerine avantajlı grupların zaten avantajlı olduklarını bu nedenle dezavantajlı grupların daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak devam ettiler.

İşte size yedi aylık Batman Belediye Başkan Vekili, Batman Valisi Sayın Hulusi Şahin’in dezavantajlı grupları destekleme adına yaptıklarından bazıları...


31 Mart yerel seçimleri öncesinde Belediye Başkan Vekilliği yapan vali yardımcısının satın alıp ortopedik engelliler için nakil aracı olarak düzenlenen minibüsü yeniden uygun hale getirip hizmete koymuşlar.

Neden yeniden, dedim? Çünkü 31 Mart seçimlerinden sonra Batman’ı kazanan güya halkçı, sosyalist vs. HDP’li belediye başkanı asansör bölümünü söktürüp minibüsü başka bir birime tahsis etmiş.

Kadın ve Aile Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan, şehit yakınları ve engelliler birimleri aktif olarak hayata geçirilmiş. İşte o HDP’li başkan tarafından engellilerin hizmetinden alınan engelli nakil aracı uygun hale getirilip engelliler birimi bünyesinde hizmete sunuldu.

Belediye binası engellilerin daha kolay erişimi için düzenlenirken, yaya kaldırımları da hem görme engelliler, hem de ortopedik engelliler için kullanışlı hale getiriliyor.

Evet, bunlar belli noktada standart hizmetler... Bu doğru; ama doğru olan başka bir şey daha var, bugüne kadar yapılmamışlardı.


Engellilere ve dezavantajlı gruplara direk dokunan bir proje... Sayın Vali Hulusi Şahin, 31 Mart seçimlerinden önce görev yapan kayyum belediye başkanının başlatıp, yine HDP belediye başkanı tarafından durdurulan, adeta kapısına kilit vurulan, tekstil geliştirme binasını yeniden hizmete almışlar.

Peki, burada bulunan atölyeler hangi şartlarda kiraya veriliyor?

Söyleyeyim: Bir, kira ücreti sembolik tutulacak.

İki, çalışanların en az %60’ı kadın yada engelli olacak.

Üç, atölyeler yalnızca kadın veya engelli İşletmecilere tahsis edilecek.

Hatta şimdiden, girişimcisinin kadın olduğu ve çalışanlarının tamamını ortopedik engellilerin teşkil ettiği bir ayakkabı imalat atölyesi hizmete başlamış bile.

Sayın Vali’nin ilk kez bana açıkladığı engellilerle ilgili çalışmasını buradan duyurmak istiyorum. Bu çalışma belki de dünyada da ilk; ama Türkiye’de kesinlikle ilk...

Sayın Vali, İşitme Engelliler Derneği ile ortak yürüttükleri projeyle, İşitme engelliler için, İşaret diliyle görsel dini kavramlar ve ilmihali bilgiler sözlüğü hazırlıyorlar.

Bir internet sitesi kurularak, örneğin, namaz, abdest gibi yüzlerce dini kavram İşaret diliyle bir nevi dijital sözlük şeklinde erişime açılacak.

Diyeceksiniz ki yok muydu? Engelli olduğum halde ben de şaşırdım. Evet yokmuş; hatta Sayın Valinin verdiği bilgilere göre, işaret dilinde bu dini terimlere karşılık gelecek işaretler dahi bulunmuyormuş.

Uzun süreli bir çalışma olan bu projenin daha uzun vadede amacı, önce işaret dilinde bir ilmihal ortaya koymak, ardından da işitme engelliler alfabesi ile Kuran-ı Kerim mealinin hazırlanması.

Bir süre sonra basınla paylaşılacak çalışma, rahatlıkla söyleyebilirim ki engelliler için bugüne kadar gördüğüm hayata geçirilmesi düşünülen en özgün projelerden biridir.

Bu çalışmalar (görevi aynı zamanda bir ilin valisi de olan) belediye başkanının sadece yedi ayda, yalnızca dezavantajlı gruplar için hizmete koyduğu, üstelik engellilere doğrudan dokunan hizmetleridir.

İki karpuzu bir koltukta taşıyan Sayın Valiye, tekrardan, bir vatandaş olarak ulaşılabilir olduğu için, bir engelli olarak erişilebilir hizmetler sunduğundan, ve basına gösterdiği ilgi nedeniyle de bir gazeteci olarak sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Sayın Vali Hulusi Şahin’e son sorum şuydu:

İki işi aynı anda yapmak zor olmuyor mu?

Sayın Valimizin cevabı: Elbetteki yoğun oluyor; ama yaptığımız Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın İçişleri Bakanımız tarafından tevdi edilmiş kutsal bir görev.

Onlar yeri geldiğinde, 24 saatin sadece 2 saatini uyuyarak görevlerini yerine getiriyorlar. Bize düşen de, bu kutsal görevi gece gündüz demeden hakkını vererek icra etmek..

Yorumlar 2 Yorum